Ce mari voievozi nu aveau sânge românesc. De unde se trăgeau, de fapt, aceștia

2 februarie 2024 8:06   Fapt divers

 Sunt multe lucruri care nu prea se cunosc despre cei mai renumiți voievozi români. De exemplu, mulți nu aveau origini românești. Mircea cel Bătrân avea origini bizantine, iar Mihai Viteazul era un grec din Epir, scrie adevărul.ro. 

Mircea cel Bătrân, simbol al istoriei românilor

Mircea cel Bătrân, renumitul voievod al Ţării Româneşti, un simbol al istoriei românilor, avea o faţă mai puţin cunoscută. Învingătorul de la Rovine avea, spun cronicarii, o reputaţie de fustangiu, era descendent al familiei imperiale bizantine şi era bănuit că şi-a omorât fratele pentru a ajunge la tron. 

În imaginariul românesc, Mircea este un voievod în vârstă, aşa cum îl arată şi numele, care a ctitorit mănăstiri, care a reuşit să centralizeze puterea în Ţara Românească şi care i-a bătut pe turci la Rovine. Mircea a devenit şi personaj literar datorită marelui poet Mihai Eminescu. 

Mircea cel Bătrân, voievod român cu origini bizantine

Mircea cel Bătrân a fost fiul lui Radu I, din neamul Basarabilor, un vlah autentic, spun majoritatea istoricilor. Mama sa, se numea însă Calinichia, iar specialişti precum Nicolae Iorga spun că ar fi de origine bizantină din familia imperială, motiv pentru care voievodul moşteneşte titlul de despot. 

Pe de altă parte, Axinte Uricariul, cunoscutul cronicar spune că mama lui Mircea, avea origini sârbeşti, fiind o fiică a despotului sârb Lazăr. Petre Panaitescu, aveansează ideea, deşi recunoaşte, că nu sunt suficiente dovezi că mama lui Mircea ar fi la rândul său valahă, fiindcă numele Calinichia ar fi fost luat de doamnă după ce s-ar fi călugărit la moartea lui Radu I, tatăl voievodului. Deocamdată predomină însă părerea lui Iorga, cum că mama domnitorului avea origini bizantine imperiale. O dovadă că Mircea ar fi avut sânge bizantin ar fi şi trăsăturile sale, întâlnite în reprezentările de pe pereţii bisericilor, în special forma nasului.

Mircea cel Bătrân, jumătate ungur, jumătate român 

În realitate, sunt specialiști care arată că, de fapt Mircea, era un sfert român. Tatăl său Radu I, de exemplu, era jumătate ungur, jumătate român. Bunica lui Mircea cel Bătrân era Clara Dobokai, fiica lui Ioan Dobokai, capul unei puternice familii maghiare din Transilvania. Alții cred că bunica lui Mircea ar fi fost Maria Lackfi, tot o unguroaică.

Care au fost originile lui Mihai Viteaznul 

 Deși Mihai Viteazul a fost o uniune de scurtă durată, el a fost primul român care a reușit să unifice cele 3 țări în care trăiau românii, Moldova, Țara Românească și Transilvania. Însă în ciuda statutului său de legendă, doar foarte puțini români cunosc, cu adevărat, originile acestuia. De altfel, istoricilor încă le este greu să spună cu exactitate ce parcurs a avut copilăria viitorului domnitor, însă cunoaștem câteva date folositoare. De exemplu, mama lui Mihai Viteazul, Teodora, era grecoaică, provenind din regiunea Epir.

Mihai s-ar fi născut unde într-o localitate mică, de la Gurile Ialomiței, unde sosea lâna oilor crescute pe Câmpia Bărăganului. Mihai nu provenea din neam domnesc, iar Tudora deținea un mic han. Nici chiar astăzi nu se știe cine ar fi fost tatăl domnitorului, deși acesta ar fi lansat ideea că ar fi fiul nelegitim al voievodului Pătrașcu cel Bun, pentru a avea mai multă legitimitate. Se bănuiește că tatăl lui real ar fi fost un negustor grec.

Ioan Vodă cel Cumplit provenea dintr-o familie de armeni

Cei mai mulţi dintre noi au auzit de Ioan Vodă cel Cumplit din povestirea lui Dumitru Almaş. Era cel pe care îl rupseseră caii în patru. Cronicarii vremii sale nu au prea multe cuvinte de laudă la adresa lui: era un mercenar egoist, violent, care căsăpea boierii şi preoţii prin fel şi fel de torturi. B.P. Hasdeu este cel care, pe la 1865, îl va transforma într-un erou şi un vizionar, căutând să-I găsească un precedent lui Cuza care tocmai împroprietărise tăranii şi secularizase averile mănăstireşti.

Ioan Vodă provenea din neamul Sarpega, o celebră familie de negustori armeni, stabilită în Moldova. Unii spun că ar fi fost copilul din flori al lui Ștefăniță, nepotul lui Ștefan cel Mare, alții că ar fi fost doar o invenție pentru a avea drept la tron.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Mai multe