Ce s-a ales de Ioana Crăciunescu, Ana lui Ion din „Răscoala“: „Eram toți amărâți într-o epocă amărâtă"

13 noiembrie 2023 9:54   Fapt divers
Ultima actualizare:

Actrița Ioana Crăciunescu, cunoscută pentru interpretarea memorabilă a personajului Ana din filmul „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii“, după romanul lui Liviu Rebreanu, împlinește astăzi 73 de ani. Cu o carieră bogată în cinematografie, Ioana Crăciunescu s-a remarcat în diverse filme, inclusiv în „Ediţie specială“ (1977), „De ce trag clopotele, Mitică?“ (1982), „La capătul liniei“ (1982), și altele.

„Eram toți amărâți într-o epocă amărâtă"

Într-un interviu acordat în trecut cotidianului Adevărul, actrița a dezvăluit importanța rolului Anei din „Ion“ pentru cariera sa. Descriind experiența, a menționat că regizorul Mircea Mureșan a fost cel care a văzut în ea potențialul pentru acest rol, chiar dacă era percepută ca o ființă boemă și modernă.

Eram toți amărâți într-o epocă amărâtă. Era drumul acela de trecere a omului singur. El a văzut probabil ce este în sufletul meu și m-a chemat să dau probe. Am început să-mi anunț prietenii că am luat probele și voi juca pe Ana din „Ion“. Reacția a fost: «Tu??!». Era o mirare și descurajare atât de mare în toate reacțiile... Eu nu aveam îndoieli, dar era foarte neplăcut ca prietenii apropiați să nu aibă încredere în tine“, a povestit Ioana Crăciunescu.

„I-am dat Anei umilința necesară ca să iasă Florica în evidență“

Despre rolul său în film, actrița a mărturisit că „I-am dat Anei umilința necesară ca să iasă Florica în evidență“. De asemenea, a subliniat că este percepută ca fiind urâtă în viața reală, dar frumoasă pe hârtie. „Florica era deosebit de frumoasă în viață, deloc fotogenică. Eu aveam o patimă pentru Rebreanu, ea nici nu-l citise. Ne-am trezit, după primele secvențe filmate, că nu se înțelegea drama, nu se înțelegea de ce Ion nu mă iubește pe mine“, a adăugat ea.

A emigrat în Franța

După Revoluție, în 1990, Ioana Crăciunescu a ales să emigreze în Franța, unde și-a petrecut o bună parte a vieții, păstrând totuși legături cu România. A avut o contribuție continuă la teatrul românesc, jucând și la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și restaurând case și biserici uitate în Ardeal. Într-un interviu mai recent, actrița a exprimat unele critici față de București, numindu-l „primul focar negativ al acestei țări“, o „celulă canceroasă“ și „o piață de silicoane“, scriu cei de la Adevărul.

Cu toate acestea, Ioana Crăciunescu nu a uitat complet România și a revenit periodic, continuând să joace și să se implice în proiecte culturale. La vârsta de 73 de ani, rămâne o prezență remarcabilă în peisajul artistic românesc.

Mai multe