Ce simbolizează mielul de Paște și de ce îl consumăm după Înviere?

21 aprilie 2022 17:58   Fapt divers

O masă de Paște fără carne de miel parcă este incompletă, obiceiul fiind atât de înrădăcinat în tradiția autohtonă, încât, parcă nici nu putem concepe lipsa preparatelor specifice.

Creştinii care sărbătoresc Paştele în această perioadă asociază sărbătoarea cu tăierea mielului, iar acest lucru nu este deloc întâmplător. Paştele este o sărbătoare existentă încă de pe vremea lui Moise, când poporul evreu se afla în robia egipteană.

CE SPUNE BISERICA DESPRE CONSUMUL DE CARNE DE MIEL DE PAȘTE

Pentru a-i elibera pe evrei din Egipt, Dumnezeu a dezlănțuit 10 urgii. Ultima era moartea întâi-născuţilor, iar pentru ca familiile evreilor să fie ocolite de această pedeapsă, pragul fiecărei uşi trebuia uns cu sângele unui miel.

Citește și Mâncăruri tradiționale de Paște, din carne de miel, care nu îngrașă. Preparatul considerat un adevărat remediu pentru organism

De asemenea, Biblia arată că prorocul Isaia vorbeşte despre venirea lui Iisus, „Mielul” care va fi jertfit pentru ispăşirea păcatelor omenirii. „Dar El fusese străpuns pentru păcatele noastre şi zdrobit pentru fărădelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mântuirea noastră şi prin rănile Lui, noi toţi ne-am vindecat. Chinuit a fost, dar s-a supus şi nu şi-a deschis gura Sa, ca un miel spre junghiere s-a adus şi ca o oaie fără de glas înaintea celor ce o tund, aşa nu şi-a deschis gura”, arată prorocia lui Isaia, făcută cu sute de ani înainte de naşterea lui Iisus.

Citește și Masa de Paște golește portofelul: «Te ia groaza dacă mergi la piață»

Jertfirea lui Iisus pentru ispăşirea păcatelor a fost anunţată şi de Sfântul Ioan Botezătorul, care l-a prezentat ucenicilor: „Iată Mielul lui Dumnezeu”.

Mielul pascal, care era jertfit la Paștele iudaic, îl preînchipuia pe El, Mielul care se va jertfi pe cruce prin răstignire la Paștele iudeilor. Tot Vechiul Testament a fost o pregătire și o călăuză spre Hristos”, a afirmat patriarhul, într-o predică relatată pe portalul Patriarhiei, basilica.ro

Legăturile realizate de teologi în ceea ce privește terminologia și asocierea mielului cu sacrificul au o logică argumentată, dar, totuși, de ce consumăm carne de miel de Paște?  

DE CE CONSUMĂM MIEL DE PAȘTE?

Nu se dovedește imperios necesar să consumăm la Paști carne de miel. Dar, dacă o facem, să nu credem cu obstinație că împlinim învățătura Bisericii, ci mai degrabă o tradiție. Respectând-o, să ne străduim în primul rând să săvârșim cele cerute de Biserică în mod expres: să ne curățim simțirile şi, prin neapropiata lumină a Învierii, să vedem pe Hristos strălucind”, a explicat Arhimandritul Mihail Daniliuc, cadru didactic la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”- Mănăstirea Neamț, într-un articol semnat pe portalul dexologia.ro

Oferta preparatelor culinare din carne de miel a fost diversificată de-a lungul anilor. Însă, preparatele de bază din carne de miel de Paște rămân drobul de miel, ciorba de miel și, bineînțeles, friptura de miel sau stufatul și tocănița de miel.

PREPARATELE DIN MIEL DE LA MASA DE PAȘTE

Modul de pregătire al acestora diferă foarte mult. Au apărut rețete noi, fiecare familie având câte o rețetă secretă, îmbunătățită peste timp.

De altfel, în materie de condimente utilizate, există o informație interesantă, chiar în sursa biblică. În instrucțiunile transmise de Dumnezeu lui Moise, înainte de a dezlănțui ultima urgie, există mesajul „să mănânce mielul în aceeaşi noapte. Să-l mănânce fript la foc, cu azime şi cu ierburi amare”.

Citește și Drobul de miel, preparatul care să nu lipsească de la masa de Paște. Rețeta clasică și cum îl depozitezi

Iar despre modul sănătos de a condimenta carnea de miel de Paște, profesorul Gheorghe Mencinicopschi spunea: „Este de preferat să folosim în special acele ierburi amare de genul rozmarinului, salviei sau cicoarei. Aceste ierburi amare se recomandă pentru că ajută și stimulează digestia și mai ales secreția bilei”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe