Ce trebuie să adaugi la rădăcina mărului, în luna octombrie, pentru a avea parte de o recoltă extrem de bogată. Secretul bine ținut ascuns

11 octombrie 2024 9:06   Fapt divers

Pentru o producție abundentă de mere există un secret: cenușa de lemn. Aceasta se adaugă la rădăcină, în această perioadă. Cenușa de lemn conține minerale importante precum potasiu, fosfor și calciu. În cantități mai mici, în funcție de natura lemnului, cenușa poate conține fier, magneziu și sulf.

Cenușă de lemn la rădăcina merilor 

„În această perioadă trebuie să faci acest lucru dacă vrei ca mărul tău să fie încărcat cu fructe. Toamna este ocazia perfectă pentru a pregăti mărul pentru fructificarea abundentă de anul viitor. Calciul, potasiul, fosforul sunt esențiale pentru măr în luna octombrie. 

Modul ideal de a le furniza pomilor ceea ce au nevoie este cât se poate de simplu: un  amestec de fosfat și îngrășământ de potasiu, cum ar fi nitratul de potasiu sau cenușa de lemn. Amestecați componentele în prealabil și distribuiți-le în gropi la o distanță de 1 metru și jumătate până la doi metri de trunchiul copacului. Umpleți fiecare gaură cu 40 de grame de îngrășământ și este recomandat să faceți în total 4 găuri în jurul copacului. Distanțându-le bine între ele, încheiați prin acoperirea fiecărei găuri cu pământ fertil sau humus pentru a le oferi pomilor cele mai bune condiții de creștere", potrivit Agromedic.ro. 

Efectele produse de cenușa de lemn 

Efectul principal al îmbogățirii solului cu cenușa de lemn este creșterea pH-ul solului. Din acest motiv este recomandat să testezi pământul din gradina ta înainte să o adaugi. Cele mai multe legume preferă un pH de 6,5, iar adaosul de cenușă în exces poate creste pH-ul peste 7.

Dacă legumele sunt afectate de hernia rădăcinilor, pH-ul poate fi crescut până la 7,5 în zonele afectate pentru a inhiba apariția bolii ce afectează mai ales legumele rădăcinoase.  Cenușa de lemn conține și minerale importante pentru plante: potasiu, fosfor și calciu. În cantități mai mici, în funcție de natura lemnului, cenușa poate conține fier, magneziu și sulf.

Cum aplici cenușa de lemn

Cel mai bun moment pentru amestecarea cenușii în pământul din grădină este toamna târzie, atunci când plantele au ieșit din starea activă.

În acest fel, substanțele ce ar putea fi nocive primăvara au timp să se absoarbă bine în sol. Poți amesteca cenușa folosind o greblă, iar concentrația ideală este de 50-70 g pe metru pătrat. Este recomandată curățarea cenușii de elementele care nu au ars complet, praful este partea cea mai utilă în grădină.

Mai multe