Ce trebuie să faci atunci când fulgeră. Sfaturile care ți-ar putea salva viața

7 iulie 2024 13:08   Fapt divers

Întotdeauna este bine să știm cum să rămânem în siguranță, în anumite situații, inclusiv în timpul unei furtuni. Iar dacă cumva ne numărăm printre românii care merg în această perioadă la munte, pentru a scăpa de canicula din restul țării, nu ar trebui să uităm ce trebuie să facem pentru a ne feri de fulgere.

Cu toții putem simți faptul că temperaturile din ultima perioadă sunt extrem de ridicate, iar din acest motiv poate că deja ne gândim că a venit vremea să mergem într-o vacanță la munte.

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm cât de important este să rămânem în siguranță, chiar și când suntem prinși în mijlocul unei furtuni, iar fulgerele sunt tot mai dese. Din acest motiv, salvamontiștii ne oferă câteva sfaturi importante pentru siguranța noastră!

Iar primul dintre acestea este și cel mai simplu. În primul rând, nu trebuie să ignorăm prognoza meteo! Dacă mergem pe un traseu anume, este important să știm cum va fi vremea, pentru a nu fi surprinși de o furtună. Dacă deja suntem pe munte atunci când vremea se strică, salvamontișii ne spun să nu stăm pe vârf, pe creste, ori pe zone plate expuse.

Ce trebuie să facem pentru a ne feri de fulgere

De asemenea, o altă recomandare ne spune să nu stăm lâng stâlpi înalți, marcaje, ori locuri cu apă. În plus, dacă ne prinde o furtună pe munte, nu ar trebui să stăm nici sub copacii înalți, iar cel mai bine ar fi să căutăm o porțiune care are copaci ceva mai mici.

Salvamontișii ne spun că, dacă ne găsim într-o astfel de situație, să căutăm o zonă joasă, ceva mai departe de fulgere. De asemenea, dacă cumva simțim că părul nostru se electrizează, acest lucru ne indică faptul că ne aflăm într-o zonă încărcată electric. Cel mai bine este să căutăm un loc cât mai ferit, iar dacă facem parte dintr-un grup mai mare, să ne dispersăm la cel puțin 15 metrii unii de ceilalți.

Mai multe