Cea mai mare peșteră din lume. A fost descoperită întâmplător în 1991

18 ianuarie 2024 21:31   Fapt divers
Ultima actualizare:

Ascunsă în inima junglei, în Vietnam, se află cea mai mare peșteră din lume. Descoperită întâmplător în 1991, găzduiește un râu de dimensiuni generoase ce trece prin interiorul său, motiv pentru care mai este supranumită și Peștera Râului din Munte. Localizată în provincia Quang Binh, cea mai mare peșteră din lume, dar și una dintre cele mai misterioase și spectaculoase, este intitulată Son Doong.

Peștera Son Doong se află în Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang, provincia Quang Binh, Vietnam, parc înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. A fost descoperită în anul 1991, atunci când Ho Khanh, un culegător local, s-a speriat de zgomotul apei și a vântului care ieșeau din gura ei. Interesant este faptul că bărbații din jungla locală s-au temut de peșteră din cauza șuieratului făcut de râul din subteran, astfel că descoperirea a rămas uitată aprximativ 20 de ani.

În anul 2009, un grup de oameni de știință britanici de la British Cave Research Association, conduși de Howard Limbert, au realizat un studiu în Phong Nha-Ke Bang în perioada 10-14 aprilie. Patru ani mai târziu, o parte din aceasta a fost deschisă turiştilor.

Son Doong, cea mai mare peșteră din lume

Această peșteră este de cinci ori mai mare decât peștera Phong Nha, considerată anterior ca fiind deținătoarea recordului din regiune, potrivit lui Howard Limbert, relatează playtech.ro. Are o lungime de 9 kilometri, o înălțime de până la 200 de metri și 150 de metri lățime, și un volum de 38,5 milioane de metri cubi. Cu aceste dimensiuni, peștera Son Doong preia de la peștera Deer din Malaezia titlul de cea mai mare sală a unei peșteri din lume, un al doilea record cu care se laudă locația.

În interior se găsesc un tunel de peste cinci kilometri, o barieră de calcit de 90 de metri înălţime, aşa-numitul „Marele Zid al Vietnamului”, stalagmite şi stalactite gigantice. Potrivit cercetătorilor, doar 30% din această minunată bijuterie a naturii a fost exploatată.

Mai multe