Cea mai veche pâine din lume a fost găsită în Turcia! Experții au fost uimiți de vechimea pe care o are

10 martie 2024 18:05   Fapt divers

O descoperire uimitoare a lăsat fără cuvinte arheologii din Turcia. Cea mai veche pâine descoperită până acum a fost găsită într-un sit arheologic din sudul țării. Se pare că aceasta are o vechime de peste 8.000 de ani!

Potrivit informațiilor de la cnn.com, arheologii care studiază sit-ul Çatalhöyük, din provincia Konya a Turciei, au făcut o descoperire uimitoare! Într-o zonă numită „Mekan 66”, experții de la Centrul de cercetare și aplicare a științei și tehnologiei de la Universitatea „Necmettin Erbakan” din Turcia (BİTAM) au găsit o pâine ce ar avea o vechime de peste 8.000 de ani! Mai precis, aceasta ar fi fost coaptă în anul 6.600 î. Hr.

Un cuptor, în cea mai mare parte distrus, a fost găsit în această zonă a sit-ului arheologic, iar în jurul lui s-au descoperit semințe de mazăre, orz, grâu, cât și un reziduu „spongios”. Analizele de laborator au arătat faptul că acest reziduu, de mărimea unei palme, era o pâine nefiartă, fermentată și neprăjită.

Cea mai veche pâine din lume a fost găsită în Turcia

Ali Umut Türkcan, rofesor asociat al Universității Anadolu din Turcia, cât și cel care a condux excavările de la sit-ul arheologic, a declarat că aceasta ar fi cea mai veche pâine din lume. „Este o versiune mai mică a unei pâini. În centru are un deget presat. Nu a fost coaptă, dar a fost fermentată și a supraviețuit până în prezent cu amidonul din interior. Nu există niciun exemplu similar de așa ceva până în prezent”, a mai spus acesta.

Analizele specialiștilor au mai arătat faptul că în pâinea găsită există diverse substanțe chimice care indică că pâinea a trecut printr-un proces de fermentație. Apa și făina au fost amestecate normal, iar pâinea a fost pusă lângă cuptor. Datorită argilei care acoperea structura în care a fost găsită pâinea, atât aceasta, cât și orice alt material organic de aici, a fost conservat perfect. Çatalhöyük face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind unul dintre cele mai vechi orașe din lume.

Mai multe