Cel mai mare matematician în viață din întreaga lume. De ce a refuzat un premiu de 1 milion de dolari
Poate că este cel mai mare matematician în viață din întreaga lume, dar nu mulți sunt cei care i-au auzit numele. Cu un IQ de 172, Grigori Perelman (57 de ani) a reușit să rezolve conjectura Poincare, una dintre cele mai provocatoare probleme din matematică. Pentru această reușită, i s-a oferit un premiu în valoare de un milion de dolari, însă a refuzat. Care a fost motivul?
Geniul rus Grigori Perelman s-a născut pe 13 iunie 1966, în Sankt Petersburg. Încă de la vârsta de 10 ani a arătat înclinaţii deosebite în domeniul matematici, iar mama sa l-a înscris la un club de matematică la care preda un alt geniu precoce, Sergei Rukshin, care avea doar 19 ani pe atunci. Bineînțeles, cu timpul s-a dovedit că Grigori nu era doar pasionat de matematică, ci era un adevărat geniu.
El a reușit, în anul 1994, într-o lucrare de doar 4 pagini, să rezolve Conjectura Sufletului, o problemă formulată în anul 1972 de matematicienii Gromoll şi Cheeger. În martie 2010 a fost desemnat laureat al premiului CMI, după ce a publicat pe internet rezolvarea problemei de topologie enunțată prima dată în 1904, de francezul Henri Poincare.
A refuzat mai multe premii
Conjectura lui Poincare este suficient de importantă pentru matematicieni, de aceea în anul 2000, Clay Mathematics Institute de la Cambridge, Massachusetts, SUA, a decis să o introducă în rândul celor 7 mari probleme ale matematicii a căror rezolvare va aduce drept premiu autorului suma de un milion de dolari. Cum v-ați dat seama, Grigori a fost căruia i-au fost oferiți banii. Însă, surprinzător, acesta a refuzat premiul.
De ce? „Nu sunt interesat de bani sau faimă. Pentru mine este irelevant, pentru că dacă soluţia este cea corectă, nu este nevoie de nicio altă recunoaştere. Nu vreau să fiu un om de ştiinţă prezentat ca un animal de la zoo, ci unul care studiază ştiinţa pentru binele altora”, a declarat Perelman, potrivit cespun.eu.
De asemenea, în anul 2006, Grigori Perelman a fost decorat cu Medalia Fields, cel mai prestigios premiu internațional pentru excelență în cercetarea matematică, echivalentul Premiului Nobel, care nu se acordă decât matematicienilor. Și pe aceasta a refuzat-o, fiind singurul om care a refuzat acest premiu.