Matematicianul care și-a calculat data exactă a morții. Ce formulă a folosit

Ultima actualizare:

Născut la Vitry-le-François, în Champagne-Ardenne, Franța, la 26 mai 1667, Abraham de Moivre a fost un matematician francez, cunoscut pentru formula care îi poartă numele, de Moivre, o formulă ce leagă numere complexe și trigonometria, și, totodată, pentru munca sa în domeniul probabilității. Mai mult decât atât, se spune că el este singurul om care și-a calculat ziua exactă a morții sale.

Abraham de Moivre, matematicianul care și-a calculat data morții / Foto: colaj/captură video
Abraham de Moivre, matematicianul care și-a calculat data morții / Foto: colaj/captură video

Abraham de Moivre s-a născut la 26 mai 1667. Este posibil să fi auzit de numele acestuia în timpul orelor de matematică din liceu, mai ales că a adus contribuții importante în știință, cât și pentru faptul că formulele sale sunt utilizate și astăzi. De asemenea, el este renumit pentru formula care îi poartă numele.

S-a împrietenit cu Issac Newton

Din cauza persecuției religioase a hughenoților din Franța, care a început în 1685, Abraham de Moivre s-a mutat, la o vârstă fragedă, în Anglia. Aici s-a împrietenit cu Isaac Newton, Edmond Halley și James Stirling. De asemenea, a fost coleg cu editorul și traducătorul Pierre des Maizeaux.

În 1695, Edmond Halley a comunicat Societății Regale din Londra prima lucrare de matematică a lui de Moivre, care a apărut în studiul său despre fluxiuni în Principia Mathematica. A devenit membru la scurt timp după publicarea acestei lucrări și după ce a generalizat teorema binomială a lui Newton în teorema multinomială.

În ciuda faptului că a continuat să studieze domeniile probabilităților și matematicii până la moartea sa în 1754, rămâne un mister cum a reușit acest matematicioan să își calculeze cu exactitate data morții. Deoarece de Moivre a ars toate foile pe care erau scrise formulele misterioase, chiar și după 250 de ani, formula folosită de acesta rămâne încă necunoscută.

Și-a calculat data exactă la care se va stinge din viață

Și, chiar dacă formula este un mister, moartea omului de știință a dat naștere unor legende în jurul metodei inedite cu care și-a calculat data morții. Astfel, se spune că el a observat că a devenit din ce în ce mai letargic și a avut nevoie de ore mai lungi de somn, iar așa ar fi calculat că timpul său de somn creștea în medie cu 15 minute pe noapte.

Așa și-a calculat cu exactitate și data morții, ajungând la concluzia că se va stinge din viață atunci când acele minute în plus vor deveni 24 de ore. Prin acest calcul, el a indicat că data de 27 noiembrie 1754 va fi ziua în care va muri, așa că și-a anunțat familia și prietenii.

Și, într-adevăr, savantul s-a stins din viață la data la care a spus, la vârsta de 87 de ani. De asemenea, a intrat în istorie ca singurul om care și-a calculat ziua exactă a decesului său, potrivit Atlas Geografic.

Cu toate acestea, unii specialiști susțin că, de fapt, Abraham de Moivre a fost victima efectului nocebo, versiunea dăunătoare a efectului placebo, ci nu și-a calculat cu adevărat data morții. Mai exact, a crezut atât de mult că se va stinge din viață la acea dată, încât acest lucru chiar s-a întâmplat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net