Cel mai șocant experiment făcut vreodată. Din 600 de oameni au supraviețuit doar 8! Ce s-a întâmplat cu ei

19 martie 2023 10:15   Fapt divers

De-a lungul istoriei, rareori progresul omenirii a survenit fără costuri. De multe ori, acest cost ne scapă din vedere, iar victimele unor tragedii de nedescris rămân în afara paginilor istoriei. Experimentul de față este doar unul dintre zecile de proceduri de acest fel, despre care mulți ar prefera, cu siguranță, să fie uitate.

În ziua de azi, deja știm cu toții poveștile de groază din Al Doilea Război Mondial. Practic în decursul unei singure zile, odată cu venirea la putere a naziștilor, valoarea vieții umane a fost redusă la zero. Minoritățile din Germania, iar mai apoi, din toate teritoriile cucerite de naziști, au fost exterminate sistematic, cu o brutalitate rareori întâlnită de-a lungul istoriei umanității.

Peste noapte, minoritatea evreiască din Germania, ce locuia în acea țară de secole (ba chiar de sute de ani înainte ca ideea de stat unitar german să fie măcar și o fantezie prin gândurile nobililor și regilor diverselor principate germane) a fost transformată în inamicul numărul unu.

Evreii, precum și alte minorități etnice, sau chiar germani etnici ce nu făceau parte din idealul nazist al rasei „ariene” (aveau alte orientări politice, sexuale, sau chiar cei cu dizabilități fizice) au fost duși în lagăre de exterminare, cel mai recunoscut dintre acestea fiind Auschwitz.

Acolo, persoane precum doctorul Josef Mengele, cunoscut și ca „îngerul morții”, a condus cele mai oribile experimente pe subiecți umane, chiar făcând transplanturi pe viu, fără pic de anestezie. După război, aceste povești de groază au fost făcute publice, drept un avertisment adus umanității, pentru a nu lăsa să se mai repete asemenea atrocități.

Experimentul Tuskegee, efecte înfiorătoare

Din nefericire, omenirea a arătat că nu a învățat nimic despre valoare vieții umane după tragedia din Al Doilea Război Mondial, iar experimente similare cu cele ale lui Josef Mengele au continuat, pe glob.

Boala care nu avea leac

Un asmenea caz vine din Statele Unite, între anii 1932 și 1972. Tuskegee era unul dintre cele mai sărace comitate din statul federal Alabama, iar Serviciul de Sănătate Publică din Statele Unite a recrutat 600 de fermieri săraci, afroamericani, din care 399 erau bolnavi de sifilis.

Boala era una comună la acea vreme, încă nu având un tratament. Bărbații nu știau că aveau sifilis, iar diagnosticul nu le-a fost comunicat. Restul de 201 de participanți la experiment erau sănătoși, fiind un grup de control. Fermierilor li s-a spus doar că „sângele prost”, fiindu-le promise tratamente gratuite.

Desigur, aceștia au primit un tratament fals, fiind lăsați să moară cu zile de sifilis, doar pentru ca Centrul American de Combatere a Bolilor să poate observa cum se comportă boala. Oamenii au fost lăsați să moară cu zile, pe parcursul experimentului, chiar fiind lăsați să își infecteze și soțiile. Un număr de 19 copiii s-au născut cu sifilis congenital.

Odată cu descoperirea tratamentului pentru sifilis, s-a refuzat oprirea experimentului, iar bolnavilor nu le-a fost dat niciun ajutor. În final, au fost doar 8 supraviețuitori ai teribilului experiment, iar când veștile despre acesta au fost făcute publice, au stârnit proteste majore în Statele Unite.

Mai multe