Cimitirul din Sulina: un loc unic în țara noastră. Cum arată mormântul unui pirat, singurul din Europa

24 noiembrie 2022 16:26   Fapt divers
Ultima actualizare:

Cimitirul din Sulina este unul dintre cele mai interesante obiective turistice din țara noastră. Acest loc unic în România ascunde niște "comori" nebănuite, dar puțini știu istoria lui. Morminte de prințese sau locul de veci al unui pirat cu inima de aur, singurul de acest fel din Europa, toate acestea merită să fie cunoscute de cât mai multă lume.

Content image Click.ro galerie imagini

Este un cimitir multietnic, iar aici își dorm somnul de veci o mulțime de personaje fascinante! Sub lespezile reci se odihnesc prințese, copii răpuși de soartă mult prea devreme ori chiar și un pirat. Merită să îți iei o zi liberă în care să explorezi în liniște aleile acestui loc fabulos.

Citește și: Monumente funerare pentru animalele de companie! Cât plătesc stăpânii patrupedelor

Cimitirul din Sulina, locul unic în România

Este un loc plin de mister, unde au fost înmormântați oameni de diverse confesiuni religioase. Aici se ascund povești dramatice de dragoste, copii pierduți în ape, pirați care erau iubiți de locuitorii din zonă, dar și multe alte enigme. În cimitirul acesta, sunt îngropați catolici, creștin-ortodocși de rit vechi, creștini de rit nou, musulmani și evrei.

A fost construit în anul 1886 și se afla atunci pe malul Mării Negre. Adesea, când se săpa o groapă nou, aceasta se umplea rapid cu apă. În cele din urmă, Nicolae Ceaușescu a ordonat ca terenul din preajma cimitirului să fie secat pentru a putea fi transformat în teren agricol.

Unul dintre locurile care atrage turiștii în cimitirul din Sulina este cel în care tinerii vin înainte să se căsătorească și fac schimb de inele. Aici se spune că sunt îngropați doi îndrăgostiți, pe numele lor Margaret Ann Pringle și William Webster. Aceștia sunt cunoscuți drept logodnicii care și-au găsit sfârșitul îmbrățișați, în timp ce erau înghițiți de apele învolburate, conform DiscoverDobrogea.ro.

Vezi și: Cât costă să fii îngropat lângă Marilyn Monroe şi Hugh Hefner

Istoria mormântului piratului Kontoguris

Atunci când mergi prin cimitirul din Sulina, vei observa o piatră funerară cu un cap de craniu pe el, însemnul piraților. Ghiorghios Kontoguris provenea dintr-o familie bogată, dar a decis să se facă pirat ca să ajute oamenii săraci din zonă.

Nu omora niciodată, ci prăduia navele care ajungeau în port, ci folosea comorile strânse ca să facă fapte bune pentru sărmani. Crucea sa este împodobită cu lauri, ca semn al iubirii pe care i-au purtat-o locuitorii. A murit de tânăr, ucis de autorități, dar memoria faptelor sale este și acum vie.

Alte două morminte care atrag mereu atenția turiștilor sunt cel al Prințesei Ecaterina Moruzi, chiar nepoata voievodului Ioan Sturza, precum și cel al frățiorilor Gherasimos și Ana, unde se găsește o statuie impresionantă.

Despre prințesă, legenda locală spune că aceasta și-ar fi pus capăt zilelor după ce a fost refuzată de ofițerul de care se îndrăgostise. Cei doi frați au murit înecați în apele învolburate, după ce fetița și-a pierdut mingea, a intrat să o scoată, a început să înghită apă, iar frățiorul ei a încercat să o salveze.

Iată și: Imagini incredibile la cimitir! Statuia Florinei Cercel, în mărime naturală și cu rochie, ridicată pe mormântul actriței

O altă tradiție din cimitirul din Sulina este una care îi face pe mulți să plângă. Mormintele copiilor sunt așezate unul lângă celălalt într-o zonă special aleasă, pentru ca părinții îndurerați să aibă acces mai ușor la locurile de veci ale îngerașilor lor.

Mai multe