Cine a fost Gogu Viziru, românul genial care a jucat tenis cu Regele Mihai și copiii lui Ceaușescu. El l-a luat sub aripa sa pe Ion Țiriac

21 noiembrie 2023 8:45   Fapt divers
Ultima actualizare:

Gogu Viziru a fost primul mare jucător de tenis al României și un antrenor apreciat. Născut la 11 aprilie 1924, acesta s-a putut lăuda cu numeroase titluri și cupe la nivel național și internațional. Gogu a predat tenis regelui Mihai și Reginei Mamă Elena. Totodată, în perioada comunistă, a dat lecții de tenis copiilor lui Nicolae Ceaușescu.

Gogu Viziru, primul mare jucător de tenis

Gogu Viziru a fost primul mare jucător de tenis al României și un antrenor apreciat. Născut la 11 aprilie 1924, acesta s-a putut lăuda cu numeroase titluri și cupe la nivel național și internațional.

Gogu a fost campion național de 9 ori și campion mondial

În galaria marilor personalităţi sportive ale acestei ţări, Gogu Viziru ocupă un loc special. La el tenisul a fost element de legătură cu politicul diverselor perioade, fără a profita în vreun fel de acest lucru. Împreună cu fratele său geamăn Marin, el a format un cuplu redutabil în echipa de Cupa Davis a României, iar el, Gogu Viziru a fost unul dintre cei mai buni juniori ai lumii, a fost campion naţional de 9 ori, campion mondial universitar şi ca antrenor a vegheat de aproape apariţia unui mare star al tenisului, inegalabilul Ilie Năstase.

Gogu Viziru a predat tenis familiei regale

Gogu Viziru i-a cunoscut pe Regele Mihai și pe Regina Mamă Elena pe terenurile de la Tenis Clubul Român, scrie shtiu.ro. Aceștia l-au plăcut imediat pe tânărul jucător de tenis și i-au cerut să se mute la Castelul Peleș pentru câteva luni, ca să îi învețe tenis.

Astfel, Gogu Viziru a ajuns să predea acest sport familiei regale. În fiecare zi, de la ora 10:00, juca împotriva Reginei Elena. De la ora 11:00, era rândul Regelui Mihai. În perioada comunistă, Gogu Viziru a dat lecții de tenis copiiilor lui Nicolae Ceaușescu.

Gheorghe-Gogu Viziru provenea dintr-o familie săracă

Gheorghe-Gogu Viziru s-a născut pe 11 aprilie 1924, în comuna ilfoveană Floreşti, a venit pe lume la o oră după fratele său geamăn Marin, cei doi completând un trio de viitori sportivi, pentru că familia Viziru mai avea un băiat, Dumitru mai mare cu 2 ani ca gemenii. După 2 ani de la acest eveniment, capul familiei, care până atunci muncise în sat pe terenurile familiei Juvara, nemaifăcând faţă greutăţilor, hotărăşte mutarea la Bucureşti în căutarea unui loc de muncă ce ar fi putut asigura existenţa numeroasei sale familii.

Ce făcea cu primii bani câștigați

Deja la 7 ani, Gogu lovea destul de bine mingea, era cel mai talentat dintre fraţi şi împreună ei deveneau băieţi de mingi la meciurile clienţilor bogaţi care veneau să joace. Pentru acest prim “job” ei primeau mici atenţii, chiar bani pe care tatăl lor îi strângea şi care mai târziu au consituit o prima sumă de pornire în iniţiativa de a-şi construi o casă.

Gogu, în anii ‘90: „Ţiriac nu ajungea campion dacă nu-l aduceam la Bucureşti"

În 1951, a devenit campion mondial universitar. Se deplasa la turnee în toată Europa şi la meciuri de Cupa Davis unde evolua alături de fratele său şi mai târziu alături de tânărul Ion Ţiriac pe care el l-a adus de la Braşov. În anii ‘90 declara într-un interviu: „Nici Ţiriac, nici Bosch nu ajungeau campioni dacă nu-i aduceam eu la Bucureşti. Eram jucătorul numărul unu şi aveam trecere la Federaţie, i-am lipit la Cupa Davis alături de mine, i-am pus să se antreneze cu noi şi aşa au crescut, odată cu mine”.

Devenise profesor de tenis

Rezultatele contau mai puţin, oricum circuitul marilor turnee de atunci n-avea nicio legătură cu ce este acum în tenis, dar pentru Viziru şi colegii săi era ceva deosebit să fie alături de marile nume de la aceea vreme. Printre turnee trebuia să “servească “patria şi devenea iar profesor de tenis, de data aceasta pentru somităţile comuniste.

Mai multe