Cine a fost Hestia, singura zeiță virgină. Era de o frumusețe rară și a fost curtată de Apollo și Poseidon

12 iulie 2023 18:35   Fapt divers

Zeii din mitologia greacă sunt 12 la număr, ca și în cazul celor 12 apostoli creștini. Cercetătorilor le-a atras atenția zeița Hestia, care a fost curtată de Apollo și Poseidon și a intrat în istoria mitologiei grecești ca fiind singura zeiță virgină.

Hestia a fost considerată în religia Greciei Antice ca o zeiță virgină a focului, a familiei, a casei, a căminului, a arhitecturii și octrotitoare a satului. De asemenea, din mitologia greacă știm că zeița Hestia este fiica lui Cronos și a zeiței Rhea.

Zeița Hestia i-a jurat lui Zeus că va rămâne neîntinată

Zeița Hestia a fost sora lui Zeus, Poseidon, Demetra, Hera și Hades, la rândul ei fiind și cea mai mare dintre toți, dar și prima pe care tatăl său a înghițit-o, așa cum deja se știe despre Cronus că obișnuia să facă, excepție de la regulă făcând Zeus, cel mai tânăr. Acesta și-a obligat tatăl să-și verse toți frații și împreună au pornit un război împotriva lui și a celorlalți titani.

Hestia a fost ultima scoasă, fapt care a transformat-o în cea mai mică și, totodată, cea mai mare dintre frați. Poseidon și Apollo au vrut să o ia de soție, însă zeița i-a jurat lui Zeus că nu-i va permite niciunui bărbat să se atingă de ea și niciodată nu va intra într-o uniune.

Oamenii ridicau altare Hestiei

Sora lui Zeus a fost una dintre cele mai iubite personalități ale mitologiei grecești. Considerată zeița căminului și a menajului, în fiecare casă și clădire publică era ridicat un altar în cinstea ei, în care focul ardea continuu, zi și noapte. În Roma, de focul închinat ei se îngrijeau șase preotese virgine care purtau denumirea de „vestalele virgine”.

Deși era zeița căminelor, Hestia nu și-a dorit niciodată să se căsătorească și să dea viață unui copil. Dimpotrivă, aceasta a decis să părăsească Olimpul, din cauza faptului că nu suporta certurile dintre zei.

Mai multe