Cine este tânărul de 19 ani care a supraviețuit 11 zile sub dărâmături, la cutremurul din 77. Elena Ceaușescu, impresionată de povestea lui

7 februarie 2023 15:02   Fapt divers
Ultima actualizare:

Nimeni nu poate uita cutremurul din 1977 care a dus la moartea a peste 1.500 de oameni, dintre care mai mult de 1.300 numai în București. La momentul respectiv, un tânăr de numai 19 ani se pare că a supraviețuit timp de 11 zile sub dărâmături, iar povestea lui a impresionat-o chiar și pe Elena Ceaușescu.

Sorin Crainic avea 19 ani atunci când s-a produs cutremurul devastator din 1977. După ce clădirea Continental în care se afla la bar s-a prăbușit, copilul a rămas sub dărâmături timp de 11 zile. Disperată că nu-și găsește fiul, mama lui Sorin i-a implorat din toate puterile pe Nicolae și Elena Ceaușescu să o ajute să-l scoată de sub dărâmături și se pare că soția lui nea Nicu a fost impresionată până la lacrimi de povestea lui.

„Am simțit picurând o lacrimă”

Povestea lui Sorin Crainic a fost relatată inclusiv în ziarul Scânteia, acolo unde mama acestuia, Ana Ivan, a povestit tot ce s-a întâmplat, dar și cum a fost ajutată de soții Ceaușescu să-și găsească fiul. 

„Mulțumesc din adâncul inimii tovarășei Elena Ceaușescu. Datorită omeniei ei îl am astăzi viu pe fiul meu, Sorin. Pe dosul palmei mele drepte, atunci când o implorăm să mă ajute să-mi găsesc băiatul, am simțit picurând o lacrimă…

Citește și - De ce a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Greșeala fatală pe care a făcut-o marele actor

Era firesc, și chiar și mie mi se părea firesc, să nu se mai creadă în posibilitatea salvării vreunei vieți de sub dărâmăturile aproape complet evacuate. Se ajunsese la nivelarea terenului. Și totuși, Sorin al meu era acolo, iar mie inima îmi spunea că încă trăiește. Și inima unei mame nu poate să nu fie înțeleasă de altă mama. M-a mângâiat, m-a încurajat, i-am văzut ochii încărcați de lacrimi.

Cum să nu se mai sape?! M-am apropiat de Nicolae Ceaușescu și i-am spus că sunt mama copilului care crede că încă mai e în viață. Atunci i-a spus soldatului: ‘Vei săpa până îl vei găsi, viu sau mort!”, a spus aceasta, în ziarul Scânteia.

Gheorghe Mărmureanu susține că este vorba de un caz fals

Pe de altă parte, Gheorghe Mărmureanu, directorul INFP, susține că povestea lui Sorin Crainic este una falsă. Pe de altă parte, generalul Eugen Epure a mărturisit că totul a fost cât se poate de real. La fel a spus și istoricul Dan Falcan.

„Crainic ar fi stat 17 zile sub dărâmături. Cutremurul l-ar fi surprins în barul Continental care se află în spatele Muzeului Șuțu. Căutările au fost oprite la câteva zile după cutremur, iar mama lui s-a dus la Elena Ceaușescu și i-a indicat locul unde se află fiul ei, fiind convinsă că trăiește. Se spune că ar fi supraviețuit atâtea zile cu țigări și resturi de alimente. Au existat însă și voci care spuneau că băiatul ar fi căutat bunuri în moloz”, a spus istoricul Dan Falcan.

„Nu vreau să vorbesc despre acest caz, pentru că este unul fals”, a spus Gheorghe Marmureanu, șeful Institutului Național de Fizică a Pământului.

„La Colonade era o mama deznădăjduită care a stat acolo zile în șir, știind că fiul sau era la un bar. Când a venit Ceaușescu și a spus să se niveleze cu buldozerele s-a aruncat la picioarele lui și a insistat să i se caute copilul printre dărâmături. Era un băiat din Drumul Taberei. Și după zece zile l-au găsit în viață…”, a precizat, pentru Adevărul, generalul Eugen Epure.

„Generalul Rusu, parcă așa îl chema, a fost cel care a condus operațiunile de salvare. Țin minte că timp de trei zile s-au găsit supraviețuitori. Tânărul Sorin Crainic a fost ultimul salvat. El se află în blocul Continental, prins sub dărâmături, împreună cu un prieten. Clădirea din spatele Muzeului Șuțu era una interbelică, complicată că structura. Am descoperit că avea și adăpost antiaerian. Când am ajuns cu căutările la nivelul solului, generalul a ordonat nivelarea și plantarea de flori. Au astupat totul într-o noapte”, a povestit și Mihai Gruia Sandu, cel care a participat și la misiunea de salvare a lui Sorin Crainic. 

Vă reamintim faptul că anul acesta, pe data de 4 martie, se împlinesc 46 de ani de la marele cutremur din România, din anul 1977.  Acesta a durat 56 de secunde, iar în urma seismului, 1.570 de oameni și-au pierdut viața, dintre care 1.391 doar din București. Seismul s-a produs la ora 21:22:22 și a fost cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în România. Acesta a avut o magnitudine de 7.4 grade pe scara Richter. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe