Conacul din România unde familia regală dădea cele mai tari petreceri. De ce era numit „Palatul Plăcerilor”

9 martie 2024 9:42   Fapt divers
Ultima actualizare:

Conacul Chrissoveloni de la Ghidigeni este un palat impunător, construit în urmă cu 130 de ani, care pare acum uitat de toată lumea. Pe vremuri, la conac se dădeau cele mai tari petreceri la care luau parte regele și regina Ferdinand, scrie adevărul.ro. Conacul nu era unul de țară, ci unul dotat cu cele mai moderne realizări ale vremii: centrală termică și încălzire cu calorifere, încălzire prin pardoseală, refugii secrete, bowling și teren de tenis acoperit. 

 Locul din România cunoscut drept ”Palatul Plăcerilor”

Ghidigeniul este locul făcut cunoscut de o familie de greci românizați: familia Chrissoveloni. Este o familie de origine greacă, cu rădăcini istorice medievale (numele vine la îndeletnicirea strămoșului lor care cosea cu fir de aur veșmintele împăratului bizantin la Constantinopol – „hrissoveloni”, care în limba greaca inseamna „ac de aur”).

Această familie străveche locuia, la sfârșitul secolului al XVI-lea, pe insula grecească Chios din Marea Egee. La jumătatea secolului al XIX-lea, în anul 1848, familia se regăsește la Galați, unde Zanni M. (de la Manole) Chrissoveloni  înființează un contoar (companie subsidiară) a firmei lui din Constantinopol numită „Chrissoveloni Filles – Maison d’exportation et de banque”. Compania se ocupa cu comerțul de cereale, cherestea și alte materii prime românești în porturile Mării Negre, Mediteranei și Dunării.

Zanni M. Chrissoveloni, născut pe insula Chios în 1805, a fost singurul din familie care s-a salvat in 1822 la vârsta de 17 ani, când turcii au invadat insula Chios incendiind-o, ca răzbunare a Războiului de Independență al grecilor ce începuse în 1821 pe teritoriul Greciei, aflată sub ocupația Imperiului Otoman.

Ulterior, cu o avere strânsă de peste 100 de milioane de lei, familia decide să investească și în alte afaceri, una dintre ele fiind Banca Chrissoloveni, una din cele mai puternice din perioada interbelică, cu filiale în toată lumea. Aceasta și-a dus activitatea neîntrerupt timp de 100 de ani, până cand, în anul 1948, Banca Chrissoveloni SAR este „lichidată”  de regimul comunist, lichidatorul fiind un rus cu numele Vladimir Tiutriumov.

Bancheri aristocraţi, Chrissovelonii au cumpărat de la Dimitrie Mavrocordat, în anul 1879, domeniul de la Ghidigeni. Acesta va fi locul unde spuma societăţii româneşti de la începutul secolului al XX-lea va veni la petreceri sau relaxare. Conacul nu era un simplu conac de țară, ci unul dotat cu cele mai moderne realizări ale vremii: centrală termică și încălzire cu calorifere, încălzire prin pardoseală, refugii secrete, bowling, teren de tenis acoperit etc.

La conac se adunau și cei din familia regală

Aici obişnuia să vină adesea şi familia regală, regele și regina Ferdinand. Despre rege, în amintirile sale, diplomatul și omul politic Constantin Argetoianu spunea că lua parte la „petreceri libidinoase cu surorile Bastache, în odăile palatului”.

Locul a fost unul fabulos pentru vremea sa, iar comunitatea satului Ghidigeni era strâns legată de el. Pe domeniile familiei Chrissoveloni munceau oamenii de aici. În plus, tot în localitate, familia de bancheri construise o fabrică de cărămidă, una de spirt și una de oțet, afaceri care atrăseseră mulți oameni din alte părți, străini incluși. Pentru fabrica de spirt adusesră un specialist din Ungaria, bunicul portarului care astăzi ne povestește cu pasiune despre el.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Mai multe