Cum cureți rapid arsura întărită de pe fundul tigăii. Secretele pe care nimeni nu ți le spune: așa o faci ca nouă

12 iunie 2023 9:41   Fapt divers
Ultima actualizare:

Mâncare înnegrită, cruste, arsuri în fundul unei tigăi/oalei/tăvii. Se poate întâmpla oricui – chiar și bucătarilor profesioniști. După aspectul mizeriei, s-ar putea să-ți fi pierdut speranța de a încerca să o cureți, dar o oală arsă grav poate fi salvată cu puterea bicarbonatului de sodiu.

Cum curățați o tigaie/oală/tavă arsă?

Durează doar o secundă pentru ca ouăle, sosul sau alte alimente să se ardă. Orice distragere a atenției sau discrepanță în sincronizare și puteți să vă uitați la o oală arsă care pare dincolo de salvare.

În timp ce mâncarea pe care o găteai este distrusă, cratita ta din oțel inoxidabil este înnegrită, decolorată sau acoperită cu resturi carbonizate încăpățânate. Luați bicarbonat de sodiu și urmați acești pași pentru a curăța tigaia/oala/tava arsă și a o pune înapoi în funcțiune în bucătărie.

De ce e bun bicarbonatul de sodiu la curățarea unei tigăi

Există mai multe tehnici pe care le puteți folosi pentru a curăța o tigaie/oală/tavă din oțel inoxidabil arsă grav. Veți avea nevoie de bicarbonat de sodiu, apă și oțet alb, precum și un tampon de curățat și o racletă, cum ar fi o spatulă de lemn. O altă metodă folosește o lămâie proaspătă, tăiată în jumătate.

Bicarbonatul de sodiu este cea mai potrivită metodă pentru curățarea tigăii/oalei/tăvii arse, deoarece are proprietăți abrazive ușoare, iar pH-ul său alcalin poate ajuta la neutralizarea alimentelor arse acide. Se poate combina, de asemenea, cu un acid, cum ar fi oțetul sau sucul de lămâie, pentru a crea o reacție de spumă care ajută la slăbirea alimentelor arse pentru a le scoate de pe tigaie.

Tehnica deglazării

Este posibil să fi folosit tehnica deglazării pentru a slăbi bucățile aromate din tigaie pentru a face un sos. Cu această metodă, trebuie să slăbiți mai întâi arsurile de pe alimente, să deglazezi tava, apoi să folosițu bicarbonat de sodiu pentru a freca. Scoateți cât mai multe alimente arse și resturile din tigaie, apoi puneți cratița înapoi pe aragaz și încălziți până sfârâie o picătură de apă.

Adăugați un amestec de ½ apă și ½ oțet alb în tigaia fierbinte și lăsați să fiarbă. Folosiți mai mult dacă aveți o oală sau tigaie mare. Pe măsură ce lichidul fierbe, folosiți spatula sau racleta pentru a deglaza fundul cratiței, slăbind bucățile de mâncare arse.

Turnați lichidul în chiuvetă și nu ștergeți tigaia. Stropiți fundul tigăii din belșug cu bicarbonat de sodiu și lăsați să se răcească. Folosind un burete de curățat umed sau o perie de nailon, frecați energic fundul acesteia. Spălați și uscați ca de obicei după ce toate petele și bucățile ars au fost îndepărtate.

Metoda cu bicarbonat de sodiu și apă

Dacă aveți o tavă arsă, puteți folosi bicarbonat de sodiu și apă pentru a o curăța. Faceți o pastă din 3 părți bicarbonat de sodiu la 1 parte apă. Faceți suficient pentru a acoperi porțiunea arsă a tigăii. Pentru un fund plin, încercați 1 cană de bicarbonat de sodiu și 1/3 cană de apă. Aplicați pasta pe tigaia arsă. Ar trebui să fie suficient de gros pentru a acoperi complet, scriu cei de la armandhammer.com.

Alternativ, acoperiți fundul tigăii cu un strat subțire de apă caldă. Apoi adăugați suficient bicarbonat de sodiu pentru a crea o pastă. Lăsați amestecul să stea câteva ore sau peste noapte, apoi adăugați mai mult bicarbonat de sodiu și frecați cu o perie de nailon sau cu un burete.

Dacă nu doriți să așteptați, adăugați încă ¼ - ½ cană de apă pentru a dilua pasta, apoi puneți cratița pe aragaz și lăsați-o să fiarbă. Scoate-l repede de pe foc – nu vrei să se mai ardă! Lăsați tigaia să se răcească și ștergeți sau frecați pentru a îndepărta bucățile pârjolite.

De asemenea, puteți folosi bicarbonat de sodiu în acest fel pentru a spăla oalele și tigăile în mod regulat și pentru a ajuta la prevenirea petelor arse sau a reziduurilor arse.

Metoda cu bicarbonat de sodiu și oțet

Pentru o curățare mai rapidă, adăugați oțet alb în bicarbonat de sodiu și lăsați chimia din bucătărie să ajute la descompunerea alimentelor arse de pe tigaie. Adăugați suficient oțet alb pentru a acoperi fundul tigaii cu cel puțin ½ inch de lichid.

Fierbeți oțetul în tigaie câteva minute. Luați de pe foc și adăugați 1 cană de bicarbonat de sodiu.  Aruncați lichidul și curățați tava cu o perie de nailon sau cu un burete, adăugând mai mult bicarbonat de sodiu după cum este necesar. Clătiți și lăsați la uscat.

Metoda cu bicarbonat de sodiu și lămâie

Lămâile sunt o modalitate excelentă de a curăța și de a face vasele să strălucească, în special pe cele din oțet inoxidabil sau cupru. În combinație cu puterea bicarbonatului de sodiu, puteți elimina petele de oxidare negre, galbene sau curcubeu și puteți ajuta la refacerea unei tigăi arse. Este ușor dacă urmați acești pași:

Scoateți cât mai multă mâncare și resturile din tigaie. Păstrați un strat subțire de apă în tavă, apoi stropiți fundul cu bicarbonat de sodiu. Tăiați o lămâie în jumătate și folosiți partea de carne pentru a curăța tava cu suspensia de bicarbonat de sodiu. Combinația dintre sucul acid de lămâie și bicarbonatul de sodiu alcalin poate să se scurgă ușor. Ăsta este un lucru bun! Dacă tigaia are un fund de cupru care s-a înnegrit sau s-a pătat, întoarceți oala cu susul în jos și utilizați această metodă pentru a ajuta la îndepărtarea petelor și pentru a reda strălucirea.

Mai multe