Cum se aud planetele în spatiu. Sunetele incredibile pe care nimeni nu le-a auzit vreodată
Spațiul cosmic rămâne în continuare un subiect care fascinează intens oamenii de-a lungul globului. Iar datorită tehnologiei din ce în ce mai avansate, astăzi putem afla mai multe ca oricând despre sistemul solar din jurul planetei noastre. Însă când vine vorba despre sunetele planetelor, descoperirile sunt unele ceva mai bizare.
Poate că doar foarte puțini dintre noi pot spune că nu au, absolut deloc, niciun interes față de sațiul cosmic. Pentru vasta majoritate dintre noi, fie că vorbim despre generația care a văzut aselenizarea la televizor, ori pentru cei mai tineri, care încă așteaptă primul zbor uman pe Marte, universul a fost, și rămâne, un motiv de fascinație. Iar datorită tehnologiei din ce în ce mai avansate, cercetătorii din ziua de azi pot afla tot mai multe informații incredibile despre sistemul nostru solar. Inclusiv, sunetele bizare făcute de planete!
În primul rând, trebuie menționat că atunci când vorbim despre sunetele planetelor, această exprimare nu este atât de literală precum dă de bănuit. Aceste „sunete” au fost descoperite printr-un proces prin care diversele oscilații în undele emise de către planete sunt convertite în sunete de către cercetători. Acest proces este cunoscut drept sonificare și constă, practic, în transformarea diverselor date astronomice în sunete, potrivit celor de la space.com. Iar rezultatele sunt unele bizare.
„Cometa cântăreață” a uimit experții
Una dintre cele mai faimoase momente în care a fost folosit acest procedeu a fost atunci când cometa numită 67P a fost analizată de către Agenția Spațială Europeană, în anul 2014. Oscilațiile câmpului magnetic al acestei comete au fost transformate în sunete, iar rezultatul nu doar că a făcut înconjurul lumii, dar a oferit corpului celest porecla de „cometa cântăreață”.
Iar când vine vorba despre sunetele bizare din sistemul nostru solar, emisiile radio înregistrate de sonda Cassini atunci când a trecut pe lângă planeta Saturn sunt de-a dreptul bizare. Acestea au trecut prin procesul de sonificare, putând fi acum auzite de oamenii de pretutindeni.
Ne putem doar imagina ce experiență bizară trebuie să fi fost pentru oamenii de știință care au auzit pentru prima oară aceste sunete.