15 imagini copleșitoare, din Univers. Cum arată galaxiile Tinker Bell, Trabuc sau Floarea Soarelui

7 ianuarie 2022

Cele mai recente cercetări astronomice apreciază că în Univers există circa 2000 de miliarde de galaxii. Fascinantul Univers, cu toate minunile sale, este mai aproape de noi datorită imaginilor publicate de NASA, în decursul timpului. Iată 15 dintre cele mai impresionante fotografii, care îți tare răsuflarea!

article img
Nebunoasa Carina

Tripleta de galaxii Tinker Bell

Fizicianul român Cristian Presură a publicat recent pe pagina sa de Facebook o imagine captivantă, în care parcă celebra TinkeBell, personaj Disney, dansează pe cer. Imaginea nu este nouă, dar este fabuloasă și reprezintă un triplet de galaxii, care împreună au primit fix acest nume, desprins din poveștile cu Peter Pan.

article img
Triplet de galaxii ce a primit numele de"Tinker Bell". Foto: www.eso.org

"Triplet de galaxii ce a primit numele de "Tinker Bell" (Clopoțica), după un personaj din Peter Pan. Două dintre galaxii sunt spirale, iar una neregulată, iar ceea ce vedem este fuziunea acestora. Imaginea a fost obținuta de Very Large Telescope (VLT), operat de Observatorul European de Sud și este o combinație de mai multe imagini în benzi spectroscopice diferite", explică cercetătorul Cristian Presură.

article img
Personajul Disney Tinker Bell

Marea Galaxie Spirală Barată. vârtejuri formate de stele recent născute

Telescopul spaţial Hubble al NASA şi al Agenţiei Spaţiale Europene a difuzat în octombrie 2020 o imagine a galaxiei NGC 1365 (Marea Galaxie Spirală Barată), aflată la 60 de milioane de ani lumină, unde sute de stele se formează din particule de praf şi gaz, scrie News.ro.

article img
Marea Galaxie Spirală Barată

Localizate în constelaţia Fornax, vârtejurile colorate în albastru şi portocaliu arată locul în care s-au format stele şi zone unde urmează să ia naştere noi aştri. În marginile imaginii, pot fi observate regiuni enorme în care se formează stele în NGC 1365. Zonele colorate în albastru deschis indică prezenţa a sute de stele-bebeluşi, care au luat naştere din fuziunea gazului cu pulberile. 

Aurore boreale de pe Saturn

article img
Aurorele boreale de pe Saturn

Aurorele boreale de pe Saturn au fost observate de astronomi prima dată în anul 1979, scrie revista Descopera. Spre deosebire de Pământ, unde aurora boreală durează câteva ore, pe Saturn ea poate fi observată zile în şir.

article img
Galaxia Floarea-Soarelui

Galaxia Floarea-Soarelui sau Messier 63 (prescurtat M63) sau NGC 5055 este un obiect ceresc care face parte din Catalogul Messier, întocmit de astronomul francez Charles Messier. Este situată în constelația Câinii de Vânătoare.  

article img
Galaxia Micul Sombrero, din constelația Pegas
article img
Galaxia Trabuc, constelația Ursa Mare. Aspectul este similar unui trabuc.
article img
Galaxiile Fluture, Constelația Fecioara. Aspectul este similar unui fluture.
article img
Telescopul Hublle a fotografiat aici uriaşul Jupiter, alături de micul său satelit natural Ganymede
article img
Fotografie impresionantă a Nebunoasei Carina. Uriaşele „turnuri” sunt formate din hidrogen
article img
Nebuloasa Crab este o rămăşiţă a unei supernove (explozie stelară)
article img
Imagine compozită cu Nebuloasa Inel
article img
Planeta Mercur

Planeta Mercur a fost fotografiată de sonda spaţială Messenger, scrie revista Descoperă. În realitate, nu arată aşa de colorată, culorile fiind adăugate ulterior, pentru a scoate în evidenţă compoziţia chimică a solului acestei planete.

article img
Explozia sistemului binar Eta Carinae, înregistrată de către telescopul Hubble
article img
Nebuloasa Ochi de Pisică, prima nebuloasă descoperită de NASA. Este formată din 11 inele de gaz.
article img
Planeta Pământ

Pământul este surprins aici noaptea. Asia şi Australia se pot observa datorită luminilor din oraşe. Fotografia este compozită, formată din mai multe cadre obţinute de satelitul Suomi NPP în anul 2012.