Cât costă să iei masa la un restaurant din spațiu. Savurezi vinuri franțuzești și te bucuri de vederi minunate asupra Pământului și stelelor

Luarea unei mese la nivel de stele Michelin la „marginea spațiului” ar putea fi o realitate anul viitor, dacă compania franceză Zephalto își va duce planul la bun sfârșit.

De la anul, vei putea lua masa în spațiu. Foto: Click.
De la anul, vei putea lua masa în spațiu. Foto: Click.

Proiectul de turism spațial, fondat de fostul controlor de trafic aerian Vincent Farret d’Astiès, vinde în prezent „bilete de pre-rezervare” pentru viitoarele călătorii într-o capsulă presurizată, numită Celeste, atașată la un balon stratosferic.

120.000 de euro să iei masa „marginea spațiului”

Această capsulă va urca la o altitudine de 25 de kilometri (aproximativ 15,5 mile), permițând oaspeților să se minuneze de curbura Pământului. În timp ce privesc priveliștile, călătorii vor bea vin franțuzesc și se vor bucura de preparate rafinate.

Biletele cu rezervare prealabilă costă 10.000 de euro (aproximativ 10.900 USD) și oferă cumpărătorilor șansa de a rezerva un loc de fiecare dată când biletele sunt puse în vânzare. Una peste alta, o călătorie pe Celeste vă va costa 120.000 de euro (în jur de 131.100 de dolari).

S-au dat toate locurile până la jumătatea lui 2025

Zephalto a declarat pentru CNN Travel că locurile la bordul primelor zboruri de la sfârșitul anului 2024 până la mijlocul lui 2025 au fost deja ocupate, iar acum vând sloturi de pre-rezervare pentru mijlocul anului 2025, scrie editioncnn.com.

Celeste promite că va transporta șase pasageri și doi piloți la altitudinea maximă în doar 90 de minute, cu o viteză de patru metri pe secundă. Capsula va pluti apoi deasupra Pământului timp de trei ore - suficient timp pentru a vă bucura de o masă cu mai multe feluri și de câteva pahare de vin franțuzesc fin.

Farret d’Astiès a declarat pentru CNN Travel că, în timp ce opțiunile de mâncare și băuturi ale lui Celeste vor fi luxoase, „vederea și călătoria generală rămân punctul central al ofertei, permițând oaspeților să aprecieze și să se bucure de frumusețea împrejurimilor lor”.

Cina la mare altitudine

Dennis Tito a fost primul „turist spațial” (în 2001), însă puțini i-au călcat pe urme. Dar în ultimii ani, companii de turism spațial de mare profil, cum ar fi SpaceX, Blue Origin și Virgin Galactic au făcut mișcări în această arenă, jurând să facă din spațiu următorul loc de vacanță de vizitat.

Zephalto, fondată în 2016, nu este singura companie care speră să transporte pasageri într-un balon cu aer cald. Compania din Florida Space Perspective preia în prezent rezervări pentru nava sa spațială Neptune.

Merită să ne amintim că există o mare diferență între o călătorie în spațiul orbital – care implică decolări de mare viteză care distrug gravitația și o durată mai lungă – și spațiul suborbital, în care călătorii sunt expuși pentru scurt timp la imponderabilitate și vederi ale spațiului în timpul unui zbor către marginea atmosferă, la 60 de mile deasupra Pământului.

Și călătoriile la „marginea spațiului” – precum cele propuse de Zephalto și Space Perspective – sunt din nou diferite.

Aceste capsule nu vor atinge de fapt spațiul suborbital, dar vor zbura în continuare semnificativ mai sus decât avionul tău comercial mediu. Asta înseamnă vederi minunate asupra Pământului și stelelor, dar fără pierderea gravitației și senzația de imponderabilitate aferentă.

Farret d’Astiès compară atmosfera din interiorul Celeste cu călătoria cu avionul, doar cu vederi mai incredibile și vibrații luxoase. Interiorul capsulei presurizate este în prezent planificat de designerul francez Joseph Dirand. Modelele nu au fost încă lansate, dar Zephalto promite că vor emana „savoir-faire francez”.

Primul turist spațial Dennis Tito: „A fost cel mai grozav moment din viața mea”

În timp ce potențialii bucătari ai lui Celeste nu au fost încă anunțați, ideea este că va exista o ușă rotativă de maeștri culinari care vor avea liber să aleagă ce va fi în meniu. Zephalto este dornic ca „bucătarii să își poată exercita licența creativă și să asigure capacitatea de a personaliza experiența oaspeților pentru a oferi ceva care este rafinat și elevat” – așa că unii bucătari pot decide că masa ar trebui să aibă loc înainte, mai degrabă decât în timpul călătoriei.

Zephalto spune că a colaborat îndeaproape cu agenția spațială a Franței, CNES, la proiect și că consideră compania de aviație Airbus drept unul dintre partenerii săi. Compania spune că balonul, care este alimentat cu heliu, va trebui să aibă aceleași certificări ale Agenției Europene pentru Siguranța Aviației ca și o aeronavă comercială.

Zephalto spune că a finalizat trei zboruri parțiale de testare pilotate, iar un altul este programat pentru sfârșitul acestui an, care urmează să fie supus întregii călătorii. Zborurile vor fi deschise persoanelor de toate vârstele și nu este nevoie de pregătire prealabilă.

Deocamdată, Celeste este planificată să decoleze din Franța, dar Zephalto speră să devină global în curând.

Dennis Tito, primul turist din spațiu, a declarat că experința a fost cea mai frumoasă din viața lui. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net