Cuvântul banal care dă de gol o persoană care nu este atât de inteligentă pe cât vrea să pară

18 iunie 2023 14:54   Fapt divers
Ultima actualizare:

Efectul Dunning-Kruger este un tip de bias cognitiv în care oamenii se cred mai inteligenți și mai capabili decât sunt. În esență, persoanele cu abilități scăzute nu posedă abilitățile necesare pentru a-și recunoaște propria incompetență. Care este cuvântul care îi dă de gol pe cei care se cred mai deștepți decât sunt. 

Combinația dintre o slabă conștientizare de sine și o capacitate cognitivă scăzută îi determină pe unii oameni să își supraestimeze capacitățile. Un exemplu al efectului Dunning-Kruger este o situație pe care mulți au trăit-o, probabil, în jurul mesei la o reuniune de familie de sărbători.

Pe parcursul cinei, un membru al familiei se exprimă pe larg pe un subiect, spunând cu îndrăzneală că are dreptate și că opinia celorlalți este stupidă, neinformată și pur și simplu greșită.

Deși poate fi evident că această persoană habar nu are despre ce vorbește, ea continuă să trăncănească, uitând cu ușurință de ignoranța sa .Efectul este numit după cercetătorii David Dunning și Justin Kruger, cei doi psihologi sociali care l-au descris pentru prima dată. Aceștia au efectuat o serie de patru investigații în cadrul studiului lor original asupra acestui fenomen psihologic.

Într-un experiment, de exemplu, Dunning și Kruger le-au cerut celor 65 de participanți să evalueze cât de amuzante erau diferite glume. Unii participanți au fost foarte slabi în a determina ce ar găsi alții amuzant - cu toate acestea, acești subiecți s-au descris pe ei înșiși ca fiind excelenți judecători ai umorului.

Cercetătorii au sugerat că persoanele incompetente nu numai că aveau performanțe slabe, dar nu erau nici măcar capabile să evalueze și să recunoască cu acuratețe calitatea muncii lor. Acesta este poate motivul pentru care elevii care obțin note slabe la examene simt uneori că merită o notă mult mai mare.

Ei își supraestimează cunoștințele și abilitățile și nu își pot evalua cu exactitate performanța.  „Dacă eşti incompetent, nu îţi poţi da seama că eşti incompetent… abilităţile de care ai nevoie pentru a produce răspunsul corect sunt aceleaşi de care ai nevoie ca să recunoşti acest răspuns”, explică Dunning, profesor la Universitatea din Michigan, potrivit britannica.com

Ce cuvât îi dă de gol pe care care se cred mai inteligenți decât sunt

Oamenii cu adevărat inteligență, de obicei își subestimează potențialul potrivit filosofului Birtrand Russel. Cei care nu au un coeficient de inteligență ridicat sunt mult mai siguri pe ei și nu au în general îndoieli.

Potrivit miliardarului Jeff Bezos cei cu adevărat inteligență „îşi revizuiesc mereu înţelegerea, reconsideră o problemă pe care credeau că au rezolvat-o deja. Sunt deschişi la noi puncte de vedere, la noi idei, informaţii, contradicţii şi îşi supun provocărilor propra gândire”. Astfel, cuvântul care face diferența dintre oamenii cu adevărat iteligenți și cei care nu sunt la fel de înzestrați este „știu” în loc de „cred”.

Mai multe