Cuvântul din limba română pe care puțină lume îl folosește corect! Ce înseamnă, de fapt, abracadabrant

24 octombrie 2024 17:19   Fapt divers

Indiferent de nivelul de educație, fiecărui om i s-a întâmplat măcar o dată în viață să-și dea seama că în vocabularul lui există cel puțin un cuvânt pe care nu îl înțelege sau pur și simplu îl folosește într-un context total nepotrivit. Spre exemplu, puțini știu ce înseamnă, de fapt, cuvântul abracadabrant. 

Ce înseamnă "abracadabrant"

"Abracadabrant" e un adjectiv derivat de la interjecţia Abracadabra. ABRACADABRANT înseamnă cu totul neobișnuit; ciudat, bizar; încâlcit, curios, excentric, extravagant, fantasmagoric, fantezist, inexplicabil, insolit, năstrușnic, neobișnuit, original, paradoxal, singular, straniu. 

Un gest poate fi abracadabrant, un răspuns, o faptă poate fi abracadabranta, o apariție publică, o declarație, scrie Antena3CNN.ro

Abracadabrant poate să fie sinonimul lui halucinant

Avem cuvântul din franceză: abracadabrant. În franceză înseamnă straniu şi complicat până la incoerenţă sau delir, complet de neînţeles, care întrece măsura. 

Interjecţia Abracadabra ar fi intrat în română din franceză şi din italiană, aflăm din DEX. Abracadabra e un cuvânt cabalistic căruia i se atribuia puterea magică de a realiza un lucru supranatural. Formulă magică despre care se credea că poate alunga bolile. 

Abracadabrant ar putea fi sinonimul mult mai interesant lingvistic al lui HALUCINANT, pe care îl folosim la știri tot timpul: situație halucinantă, declarație halucinantă, explicații halucinante. Abracadabrante adică.

Cuvinte care se folosesc într-un mod greșit 

GRIZONANT, -A, grizonanti, -te, adj. (Despre par) Care incepe sa incarunteasca; carunt, sur, gri. - Din fr. grisonnant. Oare cati oameni folosesc zilnic cuvantul "grizonat", fara sa stie ca mai este o litera "n" care ar trebui scrisa si pronuntata? 

PATETIC, -A, patetici, -ce, adj. 1. Plin de patos, care emotioneaza, impresioneaza, induioseaza; plin de emfaza, de afectare. 2. (Despre nervi) Care inerveaza muschii oblici ai ochiului. - Din fr. pathetique, germ. pathetisch. Cuvantul "patetic" este folosit de majoritatea vorbitorilor de romana atunci cand vor sa spuna despre o persoana, un lucru, o intamplare ca sunt penibile, josnice, demne de luat in ras. Dar nu, iata ce spune DEX-ul, pare ca e chiar de dorit ca cineva sau ceva sa fie patetic. De exemplu, un spectacol de teatru poate fi patetic. 

Greșeli frecvente pe care românii le fac

REPERCUSIUNE, repercusiuni, s. f. Urmare, consecinta. [Pr.: -si-u-] - Din fr. repercussion. Nicidecum "repercursiune", asa cum putem observa adesea uzitat acest termen. "R"-ul nu are ce sa caute la mijlocul cuvantului.

CICATRICE, cicatrice, s. f. Urma (formata din tesut conjunctiv) lasata de o rana, de o taietura etc. dupa vindecare. [Pl. si: cicatrici] - Din lat. cicatrix, -icis, fr. cicatrice. Da, prima forma de plural, adica si cea recomandata, a cuvantului "cicatrice" este tot "cicatrice". 

Mai multe