De ce dispar morcovii din România? În magazine ajung doar produse din import

13 noiembrie 2023 9:51   Fapt divers

Agricultura din țara noastră se confruntă cu o nouă problemă! Morcovii românești, cândva nelipsiți din listele noastre de cumpărături, sunt în pericol de dispariție! În schimb, pe mesele noastre ajung morcovi din import, din Polonia și Turcia, care costă România undeva în jur de 22 de milioane de euro anual!

Din păcate, se pare că agricultura din țara noastră se confruntă cu o nouă problemă, potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro! Morcovii românești, cândva nelipsiți din listele noastre pentru cumpărături, sunt acum în pericol de dispariție! În schimb, pe mesele noastre ajung morcovi din import, în principal din Polonia și Turcia, care costă România undeva în jur de 22 de milioane de euro anual!

Se pare că suprafața cultivată a scăzut considerabil, iar fermierii reclamă lispa subvențiilor de la stat, cât și lipsa sistemelor de irigații. Conform sursei, o producătoare locală din Alba, Elisabeta Androne, a mărturisit că a redus de 4 ori suprafața cultivată cu morcovi, deoarece nu există cerere și nu poate rezista în fața competiției supermarketurilor. Mai precis, morcovii românești se vând cu 8 lei pe kilogram, în timp ce variantele din import se vând cu numai 3 lei.

Încep să dispară morcovii românești din comerț

Se pare că tot mai mulți producători din țara noastră se reorientează către alte produse, cum ar fi ceapa, roșiile, varza, sau ardeii. Cei care continuă să cultive morcovi românești rămân tot mai puțini și caută cu disperare modalități de a rămâne competitivi pe piață.

Șeful unei ferme din județul Arad, Florin Motea, speră că a reușit să dea peste o soluție salvatoare, care poate păstra vie cultivarea de morcovi în România. Mai precis, acesta a început să producă sucuri de morcovi, măr și sfeclă! Iar, până acum, a obținut deja comenzi de sute de kilograme.

Dar, indiferent de câte eforturi fac fermierii, se pare că suprafața cultivată cu morcovi scade coniderabil, în țara noastră. Anul trecut deja -au piedut 2.000 de hectare, în comparație cu anul 2021.

Mai multe