Este economia României în pragul colapsului? Avertismentul dur venit de la doi experți
Țara noastră se poate afla la marginea unei mari crize economice, ne avertizează doi experți renumiți în economie. Potrivit acestora, există riscul să ajungem într-o situație catastrofală în 2030, când fondurile UE vor scădea.
Potrivit celor de la adevarul.ro, Bogdan Glăvan, expert în macro și microeconomie, profesor universitar, cât și director al Centrului de Economie Politică și Afaceri româno-american „Murray Rothbard“, trage un semnal de alarmă în privința viitorului economiei țării noastre.
„România trăiește în prezent pe datorie, statul nu a făcut consolidare bugetară. De fapt, singura consolidare făcută a fost în 2021, când am scăzut deficitul din pandemie de la 9% la 7%, dar după aia s-a terminat. Fără consolidare bugetară, mai devreme sau mai târziu vom fi nevoiți, vom fi forțați de Comisia Europeană, de către FMI să luăm măsuri «heirupiste», dure și proaste pentru societate, adică este inevitabil”, a declarat Bogdan Glăvan, potrivit sursei citate.
Potrivit profesorului, riscul cel mai mare vine din 2030, când România va termina fondurile PNRR. „Dacă mă întrebați pe mine, lucrurile cu adevărat rele sunt la orizontul lui 2030. Pentru că în 2030 noi vom fi terminat PNRR-ul, vom fi terminat fondurile europene și aș spune că nu este clar ce fonduri europene vor mai veni în România la vremea respectivă”, mai avertizează acestuia.
România poate intra într-o criză economică în anii următori
De asemenea, analistul Adrian Negrescu prevede o recesiune în anul 2025. „2025 va fi un an de recesiune în România. Adică toate premisele merg către această situație, în condițiile în care vor fi amânate foarte multe reforme anul viitor”, spune acesta.
„Gândiți-vă că vor ieși la pensie decrețeii, circa 1,8 milioane de oameni! Numărul cetățenilor din România va scadea foarte mult, adică cu cel puțin 500.000, în condițiile în care sporul natural, adică numărul de nașteri din România este din ce în ce mai mic. Politicile publice nu sunt menite să susțină crearea de locuri de muncă, absolut necesare în contextul actual”, avertizează analistul.