De ce să nu le spui niciodată oamenilor cu copii „Să vă trăiască”. Toți românii fac asta, dar e complet greșit și nepotrivit

11 octombrie 2023 6:04   Fapt divers

În cultura românească, urarea „Să vă trăiască" este o expresie obișnuită, folosită de obicei în momentele fericite din viața celorlalți, în special la nașterea unui copil. Cu toate acestea, puțini dintre noi cunosc originea acestei urări și semnificația sa istorică. Această urare a fost transmisă din generație în generație, fără a ne întreba cu adevărat de unde provine sau dacă este potrivită în contextul actual. Toți românii fac asta, dar e complet greșit și nepotrivit.

De ce să nu le spui niciodată părinților cu copii „Să vă trăiască”

Această urare ce pare ceva absolut banal își are originile într-o perioadă caracterizată de o mortalitate infantilă foarte crescută. Mai exact, în urmă cu mai bine de 100 de ani aproape 1 din 3 copii nu supraviețuiau până la maturitate. Deși progresele în domeniul vaccinurilor și al antibioticelor au schimbat semnificativ acest tablou, tradiția de a spune „să vă trăiască" a rămas neschimbată. Iar dacă ne uităm și mai departe în trecut, datele arată că acum 200 de ani, peste 40% dintre copii nu ajungeau la vârsta maturității, conform shtiu.ro.

Poți în schimb să folosești alte urări:

„Fericire și sănătate copilului!"

„Să crească mare și sănătos copilul vostru!"

„Bucurii și realizări pe tot parcursul vieții lui!"

„Să aibă o viață plină de succese și fericire!"

„Să fie o copilărie plină de bucurie pentru micuțul vostru!"

Aceste alternative transmit aceeași dorință de bine și fericire pentru copil, dar folosesc cuvinte mai potrivite pentru contextul actual.

Rata mortalității infantile este îngrijorătoare în România

Conform datelor oferite de UNICEF în ultimele trei decenii, s-au înregistrat progrese remarcabile în ceea ce privește rata de supraviețuire a copiilor. Milioane de copii au șanse de supraviețuire mai mari decât în 1990 (1 din 26 de copii a murit înainte de a împlini vârsta de cinci ani în 2021, față de 1 din 11 în 1990). Pe de altă parte, în ceea ce privește România conform informațiilor oferite de Salvați Copii, țara noastră continuă să se situeze în primele poziții în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile. Potrivit datelor definitive pentru anul 2020, publicate de Institutul Național de Statistică în februarie 2022, această rată a fost de 5,6 decese la 1.000 de copii născuți vii. Principalul factor asociat acestui fenomen a fost reprezentat de nașterile premature.

Mai multe