De unde a venit porecla lui Alexandru cel Bun. De ce i s-a spus așa

9 august 2023 6:15   Fapt divers

Alexandru cel Bătrân a devenit domnitotul Moldovei la 23 aprilie 1400. El a fost succesorul la tron al lui Iuga, care fusese îndepărtat de către voievodul Țării Românești, Mircea cel Bătrân. La început, Alexandru cel Bun a domnit împreună cu fratele său Bogdan, până în 1407, când a devenit singurul conducător. Este cunoscut pentru domnia sa lungă, de peste 30 de ani.

Istoricul Grigore Ureche a scris despre Alexandru cel Bun că a încurajat comerțul, confirmând negustorilor polonezi un larg privilegiu în 1408, act în care este atestat și orașul Iași. A obținut recunoașterea Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia de Constantinopol. În 1402 a adus de la Cetatea Albă la Suceava moaștele Sfântului Ioan cel Nou.

Cum de a reușit să aibă o domnie așa lungă

Lunga sa domnie - de 32 de ani - a corespuns, în general, unei perioade de pace, rezultat al politicii extrem de abile a domnului moldovean, care a menținut echilibrul între Ungaria și Polonia. Astfel, recunoscând suzeranitatea lui Vladislav II Iagello - a încheiat tratate de pace cu acesta în 1402, 1404, 1407, 1411 și 1415 făgăduindu-i acestuia sfat și ajutor împotriva oricărui dușman - Alexandru s-a asigurat de sprijinul Poloniei în fața oricărei încercări a Ungariei de a controla drumul comercial care lega sudul Poloniei, trecând prin Moldova, de gurile Dunării, mai precis de cetățile Chilia și Cetatea Albă.

Ce i-a adus moartea domnitorului

Alexandru cel Bun a murit la 1 ianuarie 1432 în urma unei boli contractate în luptele dintre Polonia și Ungaria. În urma lui au rămas mai mulți fii care s-au luptat ani de zile pentru a ocupa tronul. Fiul său Iliaș I l-a succedat ca domn în Principatul Moldovei.

De unde vine porecla lui Alexandru cel Bun

 Acesta şi-a căpătat numele “Alexandru cel Bun” după moartea sa şi are mare legătură cu faptul că în cei peste 30 de ani de domnie a stat departe de conflicte, fiind considerat unul dintre cei mai mari diplomaţi ai vremii, calităţile sale fiind recunoscute în toată lumea. 

Mai multe