De unde vine, de fapt, expresia „în șir indian”. Mulți români o folosesc, dar nu-i știu înțelesul

11 martie 2024 16:00   Fapt divers

Cu siguranță ai întâlnit măcar o dată expresia „în șir indian”, atunci când cineva își dorește ca un grup de oameni să meargă în linie dreaptă. 

Dar te-ai întrebat vreodată care este originea acestei zicale și dacă indienii chiar mergeau unul în spatele celuilalt?

Expresia este prezentă în diverse limbi. Nu este specifică doar limbii române. Se regăsește și în engleză - „in Indian file" și în franceză - „file indienne”.

De obicei, expresia este asociată cu modul în care amerindienii (sau indienii americani) se deplasau prin pădure acum câteva sute de ani.

Aceștia mergeau într-un șir liniar, unul în urma celuilalt, pe poteci sau prin pădure, în special atunci când doreau să rămână neobservați. Această modalitate de deplasare asigura faptul că doar primul din șir lăsa urme vizibile, ceilalți urmând aceeași cale.

Ce înseamnă „în șir indian”

În general, atunci când se folosește expresia „în șir indian”, se face referire la aranjarea ordonată sau alinierea liniară a obiectelor sau persoanelor. Este un termen folosit în mod obișnuit pentru a descrie modul în care lucrurile sau indivizii sunt dispusi consecutiv într-un șir sau aliniament bine definit.

În timp ce în trecut această expresie era uzuală, în contextul actual al sensibilității crescute față de diverse conotații, termenul a fost considerat ofensator.

Astfel, în limba engleză se preferă utilizarea expresiei „in single file” pentru a descrie alinierea consecutivă. De asemenea, în limba română, expresia a fost înlocuită adesea cu „în linie dreaptă”.

Amerindienii sunt descendenții locuitorilor indigeni ai Americilor, care trăiau pe teritoriul acestor continente înainte de sosirea europenilor. Acești oameni sunt cunoscuți și sub numele de nativi americani sau amerindieni.

Cum s-a format termenul amerindian

Termenul „amerindian” este o combinație a cuvintelor „american” și "„indian”, folosită pentru a descrie acești locuitori indigeni.

Ei sunt oamenii care au trăit și încă trăiesc pe teritoriul care astăzi constituie Statele Unite ale Americii, Canada, Mexicul și alte țări din America Latină și de Nord. Cultura, limba și tradițiile lor sunt variate și bogate, reprezentând un important moștenire culturală a Americilor.

Mai multe