Descoperire uluitoare la dezgroparea lui Constantin Brâncoveanu. Ce se afla în sicriul domnului Țării Românești

12 septembrie 2023 6:47   Fapt divers

Constantin Brâncoveanu rămâne chiar și în ziua de astăzi unul dintre cele mai fascinante nume din istoria poporului nostru. Iar numele acestui domnitor legendar al Țării Românești nu stârnește interes doar printre oamenii de rând, ci și printre specialiști, care doresc să afle cât mai multe informații despre perioada de domnie a lui Brâncoveanu. Iar odată cu deshumarea domnitorului, arheologii au făcut o descoperire uluitoare.

Mai mult ca sigur că dacă am merge pe stradă și am ruga românii să numească câțiva domnitori faimoși din istoria noastră, pe lângă nume precum Ștefan cel Mare, sau Mihai Viteazul, ar fi și cel al lui Constantin Brâncoveanu. Acest domnitor legendar al Țării Românești a avut o domnie extraordinară, ce s-a întins din anul 1688 până în 1714. Poate că de deja știm cu toții că această perioadă a fost una de succes, iar Constantin Brâncoveanu a devenit atât de faimos încât a primit porecla de „altın bey”, adică „prințul aurului”.

Ei bine, Brâncoveanu nu este faimos doar printre oamenii de rând, ci și printre istoricii din țara noastră, care doresc întotdeauna să afle cât mai multe fapte reale despre trecutul nostru. Trupul domnitorului a fost deshumat în mai multe rânduri, mai precis, în anii 1932 și 1985, când arheologii au dorit să afle mai multe despre moartea acestuia. Ei bine, în anul 2014, experții, cu ajutorul rigorilor și tehnicii moderne, au deshumat din nou trupul lui Constantin Brâncoveanu, iar cu această ocazie au putut să confirme oficial descoperirile precedente.

Ce s-a descoperit în mormântul lui Constantin Brâncoveanu

Doctorul Gheorghe Mănucu-Adameșteanu, responsabil de șantierul arheologic, vorbea antuziasmat despre descoperirile din mormântul domnitorului, la acea vreme. „În sicriul lui Constantin Vodă Brâncoveanu s-au găsit un craniu și oseminte depuse în formă de cruce. Craniul aparține unei persoane de sex masculin, cu vârsta de cca 60 de ani, care prezintă urmele unei perforații de formă circulară pe osul parietal stâng, produsă de un obiect ascuțit. De asemenea, am putut observa pe partea posterioară a ramilor mandibulari urme ale unor leziuni produse de obiecte tăioase”, declara acesta.

În continuare, dr. Mănucu-Adameșteanu spunea că aceste date confirmă oficial informațiile istorice despre moartea lui Constantin Brâncoveanu, cât și observațiile antropologice făcute în anul 1932.

Mai multe