Destinul tragic al copilului lui C.A. Rosetti. A murit la numai 3 ani și a fost prima persoană înmormântată în Bellu
C.A. Rosetti, pe numele lui întreg Constantin Alexandru Rosetti, și Maria Rosetti, numele adevărat Mary Grant, au avut opt copii, din care doar patru au supraviețuit până la maturitate. Dintre cei care și-au pierdut viața, puternicul militant al luptei pentru Unirea Principatelor Române şi-a îngropat fata, pe Elena, care murise la numai 3 ani, în cimitirul Bellu, în anul 1859, fiind prima înmormântare oficială.
Maria Rosetti s-a născut în Guernesey, Marea Britanie, în anul 1819. Mary Grant, așa cum se numea la naștere, ar fi rămas, probabil, o necunoscută dacă n-ar fi ajuns în România, unde s-a căsătorit cu C.A. Rosetti, născut în București, în anul 1816. S-au îndrăgostit nebunește unul de celălalt și au decis să se căsătorească cu un an înainte de răbufnirea Revoluției Pașoptiste, în 1847. Astfel, Mary Grant a devenit Maria Rosetti.
Destinul tragic al copilului lui C.A. Rosetti
Cei doi au avut opt copii împreună, două fete și șase băieți, din care doar patru au supraviețuit până la maturitate. Libertate Sofia (sau Libby, născută în iunie 1848) și trei fii născuți în exil, anume Mircea, Vintilă și Horia. Un detaliu mai puțin cunoscut de către majoritatea românilor este faptul că, unul dintre copiii decedați ai omul politic, ci anume una dintre fete, a fost prima înmormântare oficială în cimitirul Bellu.
Așadar, oficial, înmormântările au început în cimitirul Bellu în anul 1859, când primarul de la acea vreme, însuși Constantin Alexandru Rosetti şi-a îngropat aici fata, pe nume Elena, care murise la numai 3 ani. Mormântul ei nu mai există, dar în acel loc stă acum crucea lui Rosetti, decedat la data de 8 aprilie 1885.
Maria Rosetti s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani, în 1893, iar în ultimii săi ani de viață a locuit în redacția ziarului Românului, alături de fiul său, Vintilă, dar și de soția acestuia. C.A. Rosetti a murit la data de 8 aprilie 1885, la vârsta de 69 de ani, la 10 minute după miezul nopții.
C.A. Rosetti a fost cu adevărat una dintre cele mai mari personalități din istoria României, cu o contribuție atât culturală, cât și politică și socială cu greu egalabilă.