Destinul tragic al Sophiei Mavrodin, nepoata lui Dinu Lipatti. A murit la 28 de ani și are cel mai sinistru mormânt din cimitirul Bellu

Unul dintre cele mai interesante monumente funerare, din cimitirul Bellu, are în spate o poveste tristă. Este vorba despre Sofia Mavrodin, alpinista care a murit la numai 28 de ani, căzând de pe stânca unde găsise cuibul unui vultur care a atacat-o dând din aripi. Tatăl ei a adus la cimitir stânca bucată cu bucată, iar sculptorul Constantin Bălăcescu a realizat monumentul funerar între 1905-06.

Monumentul funerar este prezent în cimitirul Bellu din București Foto: Facebook
Monumentul funerar este prezent în cimitirul Bellu din București Foto: Facebook

Cum a murit Sophia D.A. Mavrodin

Sophia D.A. Mavrodin, una dintre primele alpiniste din țara noastră, avea 28 de ani când a decis să facă o ascensiune așa cum mai făcuse de multe ori. Urcușul a fost la fel de greu ca celelalte, iar cu stâncile era obișnuită. Doar că de această dată, în vârful stâncii își făcuse cuib un vultur. Sophia a zărit mai întâi ramurile groase de la baza cuibului, apoi pe cele mai subțiri, rânduite cu grijă de pasărea de pradă, iar curiozitatea a împins-o și mai sus pe stâncă, socotind poate că zburătoarea nu era acasă.

Din păcate, aceasta era in cuib, iar văzând alpinista, pasărea care era un vultur, a început să scoată sunete amenințătoare și să dea din aripi. Fata nu a putut să se apere nici de vultur și nici să se țină bine de stâncă, motiv pentru care s-a prăbușit în gol de pe creastă.

Ce se află la mormântul acesteia în loc de cruce 

Tatăl ei a adus-o la București, și odată cu ea, a adus și stânca blestemată. Copleșit de durere, a pus oameni să-i dărâme vârful piatră cu piatră. Sculptorului Constantin Bălăcescu i-a dat sarcină grea: să clădească un monument funerar pentru tânăra Sophia. Artistul a lucrat un an la monumentul pe care-l putem vedea în cimitirul Bellu. Constantin Bălăcescu (1865-1913) a studiat la Veneția și Milano și a reprezentat România la celebra Expoziție Universală de la Paris din 1900 unde a fost medaliat cu bronz.

Povestea Sophiei se citește repede, printre lacrimi: un vultur și-a apărat stânca de o fată care nu știa să zboare. Între pasărea de pradă și silueta mlădie a Sophiei stă o plăcuță cu următoarea inscripție: „Nu de moarte mă cutremur, ci de vecinicia ei, și teama de a nu vă mai putea vedea.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net