Diferența neștiută dintre sana și ayran. Mulți român le consumă, dar sigur nu au habar

3 iunie 2023 15:09   Fapt divers

Sana și ayran sunt două dintre cele mai vechi și mai consumate băuturi din lume. Ele sunt consumate în special la micul dejun. Totuși, te-ai întrebat vreodată care sunt diferențele dintre sana și ayran? Citește în continuare rândurile de mai jos pentru a descoperi semnificația celor două dintre cele mai consumate băuturi.

În comparație cu ayranul, sana este o băutură destul de consistentă, consumată chiar și peste graniță, în timp ce ayranul este o băutură originară din Turcia, consumată în special după consumul unor mâncăruri picante, pentru a calma stomacul și a preveni deshidratarea. 

Sana, băutura de dimineață a multor români

Persoanelor care au un stil de viață activ și energic le este recomandat consumul de sana. Această băutură consumată majoritar dimineața de către mulți români se prepară prin fermentarea laptelui nefiert și a culturilor de bacterii lactice, urmând ca mai apoi să se scadă Ph-ul.

Magneziul, calciul și sărurile din această băutură oferă o doză mare de energie persoanelor care fie practică sport, fie care au un ritm de viață agitat, făcând multă mișcare. Conține undeva la 3,6 grăsime. 

Cu ce se diferențiază ayranul de sana?

Cu siguranță fiecare dintre noi am observat obiceiul turcilor de a bea sana și ceai, dovadă că aceste bături sunt extrem de consumate în țara lor, și nu numai. Totuși, ce este ayran, din ce se prepară și ce efecte are asupra organismului? 

Comparativ cu sana, care este o băutură consistentă, această băutură turcească este ușor de preparat, căci e nevoie doar de iaurt natural, diluat cu apă plată sau minerală, ambele fiind reci. După preferință și pentru o aromă mai gustoasă, se poate adăuga sare sau mentă.

Ayranul provine din Turcia, dar se regăsește și în Siria, Liban, Iran și Irak.

În cele mai dese cazuri, această băutură se consumă după consumul unor mâncăruri picante, pentru a calma stomacul și a preveni procesul de deshidratare al organismului, informează shtiu.ro. 

Mai multe