Domnița de doar 16 ani de care s-a îndrăgostit Ștefan cel Mare. Domnitorul a iubit-o nespus

14 octombrie 2024 16:57   Fapt divers
Ultima actualizare:

Ștefan cel Mare este, fără doar și poate, unul dintre cei mai faimoși voievozi din istoria poporului nostru. Însă, pe lângă evenimentele politice și militare din timpul domniei sale, despre care încă învățăm cu toții la școală, viața personală a domnitorului era la fel de fascinantă! Iar nu mulți români astăzi știu că ultima lui soție era chiar fiica lui Radu cel Frumos!

Faimosul domnitor al Moldovei a fost căsătorit de trei ori de-a lungul vieții sale, iar primele două dintre acestea au avut la bază motive politice, nu neapărat amoroase. Ștefan cel Mare s-a căsătorit pentru prima oară la data de 5 iunie 1463, cu sora cneazului Simion, Evdochia din Kiev. La nici zece ani după acest eveniment, Ștefan ajunge din nou în fața altarului, de această dată împreună cu o moștenitoare a familiei imperiale bizantine, Maria de Mangop, în septembrie 1472.

Însă, ultima căsătorie a domnitorului ar fi fost singura pe care chiar ar fi făcut-o din dragoste. Ștefan s-a căsătorit pentru a treia oară, cu Maria Voichiță, fiica lui Radu cel Frumos, chiar dacă domnița era cu 25 de ani mai tânără decât voievodul, potrivit historia.ro.

Maria Voichiță avea 16 ani când l-a cunoscut pe Ștefan cel Mare

Domnița se născuse la Târgoviște, în 1457, fiind singura fiică a voievodului Radu cel Frumos, care ajunge în confict cu Ștefan. În cele din urmă, domnitorul muntean este alungat de la putere, iar în urma unui raid condus de Ștefan, membrii familiei sale sunt luați la curtea din Moldova, drept prizonieri.

La acel moment, domnița avea doar 16 ani, iar ea și familia ei au fost date în grija Mariei de Mangop, cea de-a doua soție a domnitorului.

A devenit amanta domnitorului

În scurt timp, tânăra devine amanta domnitorului, cei doi având o relație vreme de aproape 4 ani. Între timp, Maria de Mangop, care știa ce se întâmplă, s-a îmbolnăvit de supărare, iar în 1477, s-a stins din viață.

Un an mai târziu, în vara lui 1478, Ștefan și Maria Voichiță se căsătoresc, iar istoricii spun că domnitorul a făcut acest gest deoarece chiar se îndrăgostise de tânăra domniță. Alături de Maria, Ștefan a avut trei copii, pe Bogdan-Vlad, cât și fetele Ana și Maria.

Mai multe