Drumul de poveste care rivalizează Transfăgărășanul. I se mai spune și „drumul slovacilor”, iar peisajele îți taie răsuflarea

27 mai 2024 16:36   Fapt divers

În România există o zonă spectaculoasă, pe care turiștii au numit-o „Transalpina Sălajului” sau „Drumul Slovacilor”. Acest drum se află la granița Sălajului cu județul Bihor și reușește să facă furori printre cei care ajung aici.

Drumul de poveste care întrece Transfăgărășanul

De curând, drumul care rivalizează Transfăgărășanul a fost modernizat și cuprinde peisaje de poveste, dar ascunde și locuri care merită să fie descoperite de călători.

Această zonă, situată pe culmile Munților Plopiș leagă mai multe sate locuite de slovaci, printre care se numără și așezarea sălăjeană, Făgetu. În fiecare sat, turiștii vor fi întâmpinați de numeroși etnici slovaci care și-au păstrat tradițiile. De exemplu, în Făgetu, oamenii te vor servi cu plăcintă tradițională slovacă făcută din cartofi. De asemenea, la hanul de la intrarea în sat vei găsi două camere pentru cazare, unde condițiile sunt optime și nu vei plăti mai mult de 10 euro.

Tainele slovacilor de la Făgetu au început cu 2 secole în urmă, când bărbații blonzi cu ochi albaștri au fost aduși din zone îndepărtate, la granița Sălajului cu Bihorul. La început, românii le spuneau tăuți, pentru că nu se știa cine sunt și de unde provin. Slovacii erau considerați buni tăietori de lemne, întrucât după ce au defrișat o culme de deal, au fost răsplătiți cu pământul de sub pădurea pe care o trimiteau în Imperiu, la Viena. Astfel, slovacii au devenit locuitorii culmilor înalte de la granița celor două ținuturi menționate în rândurile de mai sus. În Prezent, la Făgetu trăiesc 700 de slovaci care și-au păstrat limba, religia, dar și tradițiile.

Ce poți face în zona spectaculoasă din Sălaj 

Turiștii care vin să viziteze această zonă au o mulțime de lucruri de făcut. Aceștia pot degusta mâncarea tradițională slovacă la restaurantul de la intrarea în satul Făgetu și pot explora peisajele pline de viață. De asemenea, pot merge la rezervația de narcise sălbatice înflorite în lunile aprilie-mai sau să viziteze Biserica Sfântul Ștefan Rege, singurul lăcaș de cult romano-catolic din Sălaj. Tot aici există și un Muzeu de Artă Populară, dar poți face o drumeție și la Rezervația Mlaștina.

Mai multe