Ea este Fedha, prima prezentatoare virtuală de știri! De ce a generat controverse

11 aprilie 2023 8:19   Fapt divers
Ultima actualizare:

Așa arată viitorul? Un site de știri din Kuweit a dezvăluit prima prezentatoare virtuală, generată folosind inteligența artificială (AI). Fedha a apărut pe contul de Twitter al Kuwait News, care i-a încredințat acesteia jurnalul de seară.

Fedha „lucrează” la Kuwait News

Fedha are părul deschis la culoare și în primul ei buletin de știri a purtat un sacou negru și un tricou alb.

Sunt Fedha, prima prezentatoare virtuală care lucrează cu inteligență artificială, la Kuwait News. Ce fel de știri preferați? Să vă auzim părerile”, a spus ea în limba arabă. Videoclipul de doar 13 secunde a devenit rapit viral, generând numeroase reacții pe rețelele sociale, inclusiv din partea jurnaliștilor, care se tem că locurile lor de muncă sunt amenințate de către reporterii virtuali. 

„Joburile noastre sunt în pericol. Fedha şi colegele sale ne-ar putea înlocui într-un viitor apropiat” -- este doar unul dintre comentariile primite de Fedha, pe Twitter.

Kuwait Times – care a fuzionat cu Kuwait News în 2022 – a fost fondat în 1961 ca primul cotidian în limba engleză din regiunea Golfului Persic. Abdullah Boftain, redactor-șef adjunct al publicației și al site-ului web, a declarat că Fedha este testată pentru potențialul de a oferi „conținut nou și inovator”, cu ajutorul inteligenței artificiale.

De la ce vine numele Fedha

El a adăugat că, în viitor, Fedha ar putea adopta accentul kuweitian și va putea prezenta buletine de știri pe contul de Twitter al site-ului, care are în prezent 1,2 milioane de urmăritori. „Fedha este un nume popular, vechi, originar din Kuweit, care se referă argint, la metal. Ne imaginăm întotdeauna că roboții sunt de culoare argintie, metalică, așa că am combinat aceste elemente”, a spus Boftain, potrivit Aljazeera.

Părul blond și ochii deschisi ai prezentatoarei reflectă populația diversă a țării bogate în petrol. Creșterea rapidă a popularității inteligenței artificiale la nivel global promite numeroase beneficii, cum ar fi în domeniul asistenței medicale și eliminarea sarcinilor banale și plictisitoare, care pot fi preluate acum de roboți. Dar a născut și temeri, de exemplu cu privire la potențiala răspândire a dezinformării și amenințările sale la adresa anumitor locuri de muncă și a integrității artistice.

Chiar dacă în trecut au mai fost folosite și alte crainice bazate pe inteligența artificială, acestea nu se compară cu Fedha, ale cărei capabilități depășesc predecesoarele ei. De aceea este considerată a fi, cu adevărat, prima prezentatoare de știri virtuală. 

Mai multe