Este sau nu păcat să ne rugăm din pat? Ce spune părintele Calistrat despre asta

15 iulie 2024 14:24   Fapt divers

Părintele Calistrat vine în atenția creștinilor și elucidează una dintre cele mai des întâlnite curiozități legate de rugăciunea care este spusă în pat. Ce spune acesta, aflați din rândurile de mai jos.

Nu puțini sunt credincioșii care aleg să se roage lui Dumnezeu în timp ce stau întinși în pat sau pe un scaun. Totuși, mulți nu știu dacă este păcat să se roage altfel decât în genunchi în fața Mântuitorului. 

Părintele Calistrat, despre rugăciunea făcută în pat

Acesta a explicat faptul că rugăciunea poate fi făcută și în pat, mai ales în cazul persoanelor care au probleme de sănătate și nu se pot ridica. 

„Iar în rest, pentru vârstă, oboseală, boli cronice, boli patologice, boli acute... și dacă stai pe scăunel e primită rugăciunea, și dacă stai la marginea patului e primită rugăciunea, și dacă ești bolnav, poți să te rogi în pat” - a explicat acesta, în cadrul emisiunii BZI Live. 

Părintele a rememorat și un moment la care nu credea vreodată că va fi martor. A povestit experiența unei persoane care citea psaltirea în timp ce se uita la un meci de fotbal. 

„Eu vă spun că am văzut în viața mea culmea rugăciunii: era un fotbal la televizor, persoana respectivă stătea pe marginea patului, mânca semințe, se uita la televizor, mânca semințe, se uita la televizor și citea psaltirea. Și eu am început să râd și am zis: Dar ce faci, cauți un verset pentru predica de duminică? 

<<Nu, vreau să fac două acatiste că am rămas în urmă cu pravila>> Îi zic: Dă televizorul mai încet să te poți concentra!

<<Nu, că-s atent să văd cine dă gol>>” - a mai spus părintele. 

Rugăciunea care poate fi rostită și dimineața, și seara 

În trecut, Părintele Clistrat anunța faptul că există o rugăciunea care poate fi spusă de 7 ori dimineața, și de 7 ori seara. 

„Să zici mereu în minte şi în inimă: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”.

Învăţaţi-vă cea mai puternică rugăciune, după rugăciunea domnească „Tatăl nostru”, care este rugăciunea inimii, adică să zici mereu în minte şi în inimă: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”. Sau poţi să zici şi aşa: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale şi ale tuturor sfinţilor, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!” Aceasta este o rugăciune scurtă, dar are mare putere. Este bine s-o repeţi şi în tren şi pe drum şi acasă, până ce adormi seara s-o ai în gură. Dacă ai numele lui Iisus Hristos, nu mai ai năluciri prin somn şi supărări şi visuri urâte, pentru că nu se poate apropia satana de locul acela unde se pomeneşte numele Mântuitorului cu toată inima, cu toată dragostea. (Arhimandritul Cleopa Ilie)”.

Mai multe