Etajul cel mai sigur în caz de cutremur! Concluzia surprinzătoare la care au ajuns specialiștii

29 septembrie 2024 12:04   Fapt divers

Cutremurele au fost dintotdeauna un pericol la care oamenii au fost expuși. În țara noastră, cu toții am auzit depre cutremurul din 1977, iar mulți dintre noi chiar și-l amintesc din proprie experiență. Iar pentru a ne spori șansele de a trece cu bine peste un astfel de eveniment, chiar și etajul la care locuim, poate fi important.

De-a lungul timpului, cu toții am auzit despre sfaturi ce ne pot spori șansele de a trece cu bine peste un cutremur. Sfaturi precum statul sub o ușă, sub o grindă de rezistență, sau, desigur, faptul că nu trebuie să fugim pe scări, sau să luăm liftul, sunt deja bine cunoscute de către mulți dintre noi.

Însă, nu foarte mulți români știu și faptul că etajul la care locuim poate să fie la fel de important, atunci când vine vorba despre sporirea șanselor de a trece cu bine peste un cutremur. Iar deși cei mai mulți români cred că cel mai sigur este să locuim la parter, experții ne spun că, de fapt, etajele superioare ar fi mai bune!

Cele mai sigure etaje în caz de cutremur

Nu mai puțin de 1.500 de oameni au murit din cauza cutremurului din 1977, iar pe baza datelor adunate atunci, specialiștii au început să își formeze o părere despre etajele care ne-ar putea oferi mai multe șanse de supraviețuire în timpul unui cutremur.

Marius Marinescu, expert în construcții, spune că au existat mai multe victime la parter în timpul cutremurului din 1977, față de etajele superioare. Acest lucru s-ar fi datorat prăbușirilor și a altor accidente.

Etajele superioare pot oferi mai multe șanse de supraviețuire

În plus, în timpul unui seism puternic, structura clădirii poate să cedeze pe verticală, iar planșeele se vor prăbuși. Dar, datorită faptului că pericolele imediate sunt mai reduse la etajele superioare, este posibil ca cei care locuiesc aici să aibă șanse mai mari de supraviețuire.

Astfel, deși poate că cei mai mulți dintre noi avem impresia că parterul este alegerea perfectă în caz de cutremur, se pare că specialiștii ne contrazic.

Mai multe