Experții anunță când și cum va fi Sfârșitul Lumii. Predicțiile înfiorătoare care te vor șoca

17 mai 2024 15:20   Fapt divers
Ultima actualizare:

Un grup de peste 20 de cercetători au făcut o serie de predicții alarmante, despre viitorul planetei noastre. Studiul acestora, care a fost deja publicat în revista „Nature”, avertizează că daunele ireversibile pe care le provocăm ecosistemelor de pe planetă pot duce către un colaps biologic extrem.

Din păcate, concluziile la care au ajuns oamenii de știință nu sunt deloc unele îmbucurătoare. În studiul intitulat „Apropierea unei schimbări în biosfera Pământului”, aceștia avertizează că daunele pe care le producem pot conduce la sfârșitul lumii, cel puțin așa cum o știm cu toții. Undeva în jur de jumătate dintre climatele prezente astăzi în lume ar putea dispărea, potrivit specialiștilor care au luat parte la studiu.

„Toate aceste tranziții au coincis cu constrângeri care au modificat atmosfera, oceanul și clima la scară globală”, au explicat autorii studiului. Aceste fenomene deja au loc în prezent, iar climatele de care ne bucurăm astăzi în lume ar putea dispărea, fiind înlocuite de condiții extreme.

Iar această tranziție ar avea loc cu o brutalitate extremă, ne spun specialiștii. „Ultima perturbare planetară a provocat schimbări biologice extreme în doar 1000 de ani”, a spus profesorul de biodiversitate din cadrul Univeristății Simon Fraser, din Vancouver, Arne Moers.

Ce se va întâmpla cu planeta noastră

Expertul a mai explicat că, la scară geologică, o astfel de tranziție ar fi comparabilă cu trecere bruscă de la copilărie la o vârstă înaintată. „La scară geologică, este ca și cum ai trece de la copilărie direct la vârsta adultă în mai puțin de un an. Și totuși, ceea ce se întâmplă astăzi merge cu o viteză și mai mare”, spune Arne Moers.

Autorii studiului au mărturisit că sunt îngroziți de rezultatele studiului lor, iar partea cea mai gravă este că inerția poate scăpa curând de sub control. „Ne asumăm un risc enorm de modificare a stării Pământului: înclinarea brutală a sistemului climatic spre un nou echilibru la care ecosistemele și societățile noastre nu se vor putea adapta”, a mai spus Moers.

Mai multe