Faceți cunoștință cu hamsterul românesc! Trăiește în Deltă și poate fi confundat foarte ușor

21 octombrie 2022 5:44   Fapt divers

O apariție rară, hamsterul românesc a fost zărit și filmat, recent, în Delta Dunării. Pentru un necunoscător, creatura simpatică poate fi confundată foarte ușor cu un șobolan dolofan!

Specia se mai numește și „hamster dobrogean”

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) Tulcea a anunţat, joi seara, că pentru prima dată în ultimii trei ani, săptămâna aceasta, cercetătorii au descoperit în Deltă trei hamsteri româneşti sau dobrogeni, arată Adevărul.

Citește și: Marea Neagră, ameninţată de mucilagiul marin? Unde a apărut şi ce şanse sunt să ajungă pe Litoralul românesc

În textul postat pe facebook şi semnat de cercetătorii Gabriel Chisamera şi Mihai Marinov se menţionează că, în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), hamsterul românesc este foarte rar întâlnit pe coastele nordice şi vestice ale complexului Razim-Sinoie şi în unele zone dintre Tulcea şi Murighiol.

Este considerat un animal rar pentru care nu există evaluări privind tendinţa populaţiei, dar se consideră că este descrescătoare. Factorii limitativi sunt reprezentaţi în principal de restrângerea habitatului ca urmare a extinderii agriculturii de tip intensiv. Capturările celor trei hamsteri, urmate de eliberări rapide, au fost realizate de Pocora Viorel, iar coordonarea activităţii de monitorizare la hamster a fost realizată de Chisamera Gabriel şi Marinov Mihai“, se specifică în sursa amintită.

Capturarea celor trei exemplare este cu atât mai deosebită cu cât în această perioadă specia intră în hibernare. „Hamsterul dobrogean hibernează din luna octombrie până în luna martie, cu treziri periodice pentru a consuma din rezervele de hrană adunate din vară şi toamnă, perioada de hibernare fiind determinată de temperatură", se menţionează în postarea INCDDD.

Vezi și: Cele mai amuzante fotografii cu animale sălbatice au fost premiate

Mesajul de pe reţeaua socială este însoţit şi de un clip scurt în care este un surprins un exemplar al speciei atunci când intră într-o galerie săpată în pământ. Potrivit sursei, acţiunile de monitorizare a mamiferelor de interes comunitar au fost realizate de specialiştii INCDDD în cadrul proiectului "Revizuirea planului de management şi a regulamentului RBDD", derulat în perioada 2019-2022 de Administraţia RBDD.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe