Fantomele trecutului: tragedia în care au murit 116 copii

3 septembrie 2022 12:00   Fapt divers

Scene de groază s-au petrecut duminică, 28 august, într-un cartier din Constanța, când un lăcaș de cult a fost mistuit de un incendiu puternic. Tragedia amintește de fantomele trecutului.

Din fericire, daunele au fost doar materiale, constând în câteva apartamente afectate, în blocurile învecinate. Bineînțeles, groaza enoriașilor surprinși de flăcări și evacuați din timpul slujbei nu poate fi cuantificată, momentul fiind, cu siguranță, unul traumatizant.

La Costești au murit 116 copii, în 1930

Evenimentul readuce în actualitate tragedia petrecută, în Costești, județul Argeș, pe 18 aprilie 1930. În Vinerea Mare de dinainte de Paşte, o scânteie a aprins iadul în Costeşti. Aproape toţi copiii satului au ars de vii, înghesuiţi fără scăpare în biserica de doar 24 de metri pătraţi.

Biserica din Costeşti, minusculă, avea pe-atunci o vârstă ce depăşea două veacuri, rememorează Adevărul. Lemnul era putrezit, bârnele erau şubrezite, fiecare pas chinuia periculos podeaua.

Citește și: Doreii au împrăștiat oasele dintr-un cimitir preistoric, lângă Deva

La fel ca toate bisericile vremii de prin partea Munteniei, n-avea uşă, ci doar o deschizătură joasă, lată de 60 de centimetri, cât să treacă un singur om, cu capul plecat. Ferestrele erau înguste şi ferecate cu gratii de metal. 

Sătenii au încercat să-l convingă pe preot să ţină slujba afară. Erau aproape 200 de oameni și au decis ca în biserică să rămână doar copiii - 116 elevi de şcoală primară şi elevi de liceu, cel mai mic, o fetiţă de numai opt ani - iar părinţii şi bunicii să stea afară.

Unul dintre supraviețuitorii nenorocirii care a urmat, Virgil Ionescu, a povestit pentru Adevărul: „Slujba începuse de câteva minute. Dascălul a aprins o lumânare şi a aşezat-o în sfeşnic. Flacăra, la început plăpândă, a crescut şi a aprins o coroană din celuloid ce stătea deasupra sfeşnicului.

Incendiul din Costești a pornit de la scânteile unui foc mai mic

Focul a fost stins iute de dascăl, strivit în bătăi din palme, stârnind zeci de scântei. Una singură s-a înălţat şi a pătruns, printre crăpături, în podul bisericii, locul unde erau strânse, de ani şi ani, coroanele vechi. În câteva clipe, podul era în flăcări, iar, înăuntru, copiii nu bănuiau nimic".

Au urmat momente de groază și acțiuni haotice, bilanțul fiind unul crunt. „Părinţii s-au îmbulzit la uşă, încercând să intre, să-şi salveze copiii.

Ei se împingeau să intre, copiii se chinuiau să iasă şi nu reuşeau, tocmai din cauza părinţilor lor, care le blocau ieşirea. Îmbulzeala aceea i-a ţinut captivi, pradă flăcărilor. Au murit toţi, 116 copii, tot tineretul satului.", a povestit, în urmă cu mai mulți ani, Virgil Ionescu.

O singură persoană, Dumitru, fratele lui Virgil Ionescu, a reușit să intre în infernul din biserică și a fost martor al momentului în care preotul și-a dat sfârșitul.  „Iisuse, Tu ai murit pe cruce, iar eu mor pe altarul Tău", a strigat părintele înainte să se prăbuşească, cu fiul său de 11 ani în braţe şi Evanghelia la piept.

Citește și: Hotelul care a inspirat povestea filmului „Dirty dancing”, distrus de incendiu

Turla a căzut peste el, în timp ce încerca să scoată câțiva copii afară. Dumitru a murit două luni mai târziu. 

După foc, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca în fiecare luni după Paşti să se facă pomenire a celor arşi în biserica din Costeşti. Acolo s-a ridicat imediat o capelă, iar în 2003 s-a construit o biserică mică din piatră.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Mai multe