Fascinanta poveste a singurei femei pilot din echipa de acrobații a României. A devenit instructor de zbor la 19 ani

31 august 2024 16:02   Fapt divers
Ultima actualizare:

Andreea Bănesaru, o tânără talentată de 24 de ani, este unică în peisajul aviației românești, fiind singura femeie pilot din echipa națională de acrobații aeriene a României.

Povestea ei este deosebit de inspirantă, mai ales că a început să piloteze la doar 16 ani, iar până la vârsta de 19 ani reușise deja să devină instructor autorizat de zbor. Andreea va participa la BIAS 2024, unde va aduce un plus de spectaculozitate și energie prin prezența sa remarcabilă.

Prezența Andreei la BIAS 2024 este una dintre cele mai interesante, având în vedere că este singura femeie din echipa națională de acrobații aeriene.

Ambițioasă și determinată, Andreea a început să piloteze încă de la o vârstă fragedă, și-a construit rapid o reputație solidă în lumea aviației. Deși inițial a visat să devină pilot de linie, Andreea a descoperit o pasiune neașteptată pentru acrobațiile aeriene.

„Visul meu a fost să devin pilot de linie”, a mărturisit ea într-un interviu pentru „Gândul”. Cu toate acestea, pe măsură ce a avansat în carieră, acrobațiile aeriene au devenit o parte esențială a vieții sale.

S-a îndrăgostit devreme de zbor 

Pasiunea pentru zbor s-a manifestat devreme, când Andreea a început cursurile de zbor la doar 16 ani, încurajată de părinții săi. A beneficiat de lecții gratuite oferite de Aeroclubul României și a progresat rapid, reușind să devină instructor de zbor la doar 19 ani.

Aceasta a avut elevi de toate vârstele, unii chiar și cu dublul vârstei ei. „Am elevi cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani. La început, la 19 ani, mi-a fost puțin teamă de cei mai în vârstă decât mine, mă așteptam să nu mă ia în serios, dar a fost cu totul altfel. Am elevi foarte faini și m-am descurcat bine cu ei”, a spus Andreea pentru aceeași publicație.

Deși visul său de a deveni pilot de linie rămâne încă neîndeplinit, Andreea și-a descoperit o nouă pasiune pentru acrobațiile aeriene în urmă cu patru ani și de atunci se dedică antrenamentelor intense pentru a excela în acest domeniu.

Ca membră a echipei „Șoimii României”, ea se antrenează constant, având un program strict ce include zboruri de instruire cu elevii dimineața și sesiuni complexe de antrenament pentru acrobații aeriene.

„Dacă este o zi de antrenament pentru acrobație, venim la aerodrom, avem un briefing cu managerul nostru care stabilește ordinea zborurilor”, explică Andreea.

După briefing, piloții repetă programul la sol și se pregătesc pentru zborurile propriu-zise, după care urmează un debriefing pentru a analiza greșelile și a îmbunătăți performanța.

Andreea avea doar 22 când a participat prima dată la BIAS

Andreea a participat pentru prima dată la BIAS în 2022, alături de echipa „Șoimii României”, iar anul acesta se pregătește pentru primul său campionat european de acrobație, ce va avea loc la Clinceni.

Pe lângă competițiile internaționale, Andreea își dorește să participe la cât mai multe spectacole naționale și internaționale de acrobații, fără a renunța la visul său inițial de a deveni pilot de linie. Ambiția și pasiunea sa pentru zbor continuă să inspire și să aducă noi provocări în cariera sa de pilot.

Mai multe