Fața mai puțin cunoscută a unui important domnitor. Femeile erau topite după el, vorbea șase limbi străine și avea maniere alese
În octombrie, se împlinesc 576 de ani de la prima urcare pe tronul Țării Românești a lui Vlad Țepeș, voievodul cunoscut pentru cruzimile sale. Deși istoria l-a consemnat ca un tiran sângeros, mărturiile istorice scot la iveală o personalitate mai complexă a celui supranumit „Dracula”.
Țepeș a fost domnitor al Munteniei de trei ori
Vlad Țepeș (1431 - 1476) a fost domnitor al Munteniei de trei ori, rămânând pe tron pentru aproximativ 14 ani, la mijlocul secolului al XV-lea. Cea mai scurtă domnie a sa, de doar câteva luni, a început în toamna anului 1448, când adolescentul de 17 ani a reușit să ocupe cetatea Târgoviște. Deși nu avea resurse sau susținători puternici, tânărul Vlad a demonstrat curaj și determinare, aspecte care i-au modelat ulterior reputația.
După ce a revenit pe tron în 1456, Vlad Țepeș a adoptat măsuri drastice pentru a-și consolida puterea. A instituit o disciplină severă, iar cei care se opuneau erau pedepsiți cu brutalitate. Această perioadă este marcată de fapte crude, dar în spatele acestora se află și un lider hotărât să restabilească ordinea în țară. Ion Grumeză, un cunoscut istoric, menționează că „în decurs de un an, drumurile muntene erau atât de sigure încât o pungă pierdută plină cu monede de aur putea rămâne neatinsă în mijlocul unei intersecții aglomerate”.
Vorbea șase limbi străine și avea maniere alese
Dincolo de imaginea de tiran, Vlad Țepeș era un bărbat carismatic și cultivat. Vorbea șase limbi străine și avea maniere alese, ceea ce îl făcea atrăgător pentru femei. Istoricii subliniază că, în perioada captivitații la Curtea regelui Matia, Vlad a apărut ca un cavaler bine îmbrăcat, care nu semăna cu monstruozitatea descrisă în legende, scriu cei de la Adevărul. De asemenea, personalitatea sa atrăgătoare era cunoscută pentru farmecul său, având o abilitate deosebită de a impresiona atât femeile, cât și bărbații.
După 12 ani de captivitate, Vlad Țepeș a revenit pe tron în 1475. Această perioadă a fost marcată de transformări personale; s-a convertit la catolicism și s-a căsătorit cu o verișoară a regelui Matia. Deși păstrase o reputație temută, evoluția sa a demonstrat că dincolo de cruzimea legendară se află un lider cu aspirații și idealuri.
Vlad Țepeș a murit asasinat pe câmpul de luptă în 1476, la vârsta de 45 de ani.