Gestul radical al unui sătean din Gorj. A scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori

12 aprilie 2024 11:35   Fapt divers

În comuna Dragotești din județul Gorj, un conflict aparent banal s-a transformat într-un adevărat scenariu dramatic, atunci când un localnic a ales să acționeze drastic împotriva presupuselor dispute teritoriale și financiare cu localitatea învecinată, Mătăsari. Claudiu Pasăre, un sătean hotărât, a făcut un gest extrem prin scoaterea din pământ a conductei de canalizare ce aparținea comunei vecine, după șapte ani de bătălie în instanță cu Primăria Mătăsari, pe care a acuzat-o de încălcarea dreptului său de proprietate.

De la ce a pornit conflictul

Conflictul a izbucnit de la solicitarea lui Pasăre de a primi o compensație financiară în valoare de 100.000 de lei pentru dreptul de tranzit al conductei de canalizare prin terenul său. Confruntându-se cu refuzul Primăriei Mătăsari de a-i acorda această compensație, bărbatul a fost nevoit să apeleze la instanță pentru rezolvarea litigiului. După un proces îndelungat și tensionat, Pasăre a obținut în cele din urmă dreptul legal de a scoate conducta din pământ, punând capăt disputei care a durat ani de zile, scriu cei de la Adevărul.

Cu uneltele din gospodărie, Claudiu Pasăre a început să sape, subliniind că acțiunea sa este consecința unui ordin al executorului judecătoresc. Astfel, conducta de canalizare a fost scosă din pământ, lăsând localitatea Mătăsari fără această utilitate vitală.

Săteanul cere despăgubiri de 500.000 de lei

Cu toate acestea, conflictul nu s-a încheiat odată cu înlăturarea conductei, ci continuă acum în instanță cu o cerere de despăgubiri de 500.000 de lei, o sumă considerabilă față de cele 100.000 de lei inițiale. Pasăre argumentează că terenul său a suferit pagube în urma instalației conductei și că el are dreptul la o compensație adecvată.

Situația este complicată și pentru autoritățile locale, având în vedere că investiția în noua rețea de canalizare a localității Mătăsari a fost semnificativă, ajungând la un milion de euro. Viceprimarul Dorin Ionescu recunoaște că situația este una delicată și că paguba este reală, însă nu pot fi acordate despăgubiri fără o hotărâre definitivă a instanței.

Mai multe