Giulia Farnese, amanta Papei Alexandru al VI-lea. A murit din cauze necunoscute

15 iulie 2024 11:25   Fapt divers

Giulia Farnese, numită și „Giulia la Bella”, a fost sora Papei Paul al III-lea și amanta Papei Alexandru al VI-lea, unul dintre cei mai controversaţi papi din istorie. De asemenea, deși a adus pe lume o fetiță, nu s-a știut cine este, de fapt, tatăl acesteia.

Născută în anul 1474, la Canino, regiunea Latium, fiind fiica lui Pier Luigi Farnese, Signore di Montalto, și a Giovannei Caetani, care mai aveau încă patru copii, Giulia Farnese a fost sora lui Alessandro, notar devenit Papă sub numele Paul al III-lea în perioada 1534-1549. Cel de-al doilea frate al său, Bartolomeo, a devenit lord al Montalto în locul lui Alessandro, apoi a urmat Angelo, care s-a căsătorit cu Lella Orsini, membră a familiei nobiliare Orsini, și o soră, Girolama.

Pe când avea doar 15 ani, în 1489, Giulia s-a căsătorit cu Orsino Orsini (fratele vitreg al Adrianei de Mila, verișoara cardinalului Rodrigo Borgia, viitorul Papă Alexandru al VI-lea) la Roma, aducând cu ea o zestre de 3.000 de florini de aur.

A devenit amanta Papei Alexandru al VI-lea

Nu este clar dacă Rodrigo Borgia s-a îndrăgostit de Giulia și a făcut-o amanta sa sau dacă Adriana de Mira a intermediat relația lor pentru a obține o poziție înaltă la Vatican pentru fiul său, dar până în noiembrie 1493, Giulia a locuit împreună cu verișoara cardinalului și fiica Papei, Lucrezia Borgia, devenind prietenă apropiată cu aceasta. Ele trăiau într-un palat situat lângă Vatican, unde Papa avea acces printr-un culoar secret.

Aventura dintre cei doi era binecunoscută în societatea Romei și la Vatican, fiind numită „c***a Papei” sau „mireasa lui Hristos”, iar prin intermediul relației cu suveranul pontif, i-a obținut fratelui ei, Alessandro, un post de cardinal în anul 1493. Pe data de 30 noiembrie 1492, Giulia a adus pe lume o fetiță pe nume Laura. Din păcate, însă, identitatea tatălui ei rămâne incertă, nu se știe dacă era soțul ei, Orsino, sau Papa Alexandru al VI-lea.

De asemenea, Giulia a rămas lângă Papă până în 1499 sau 1500, când a ieșit din grațiile sale, probabil din cauza vârstei, pentru că avea deja 25 sau 26 de ani. Scriitoarea Maria Bellonci, care a scris despre istoria familiei Borgia, crede că despărțirea lor a fost amiabilă, în parte datorită sprijinului Adrianei de Mira. Soțul Giuliei, Orsino Orsini, a murit la scurt timp după aceea, în timp ce ea s-a mutat la Carbognano, nu departe de Roma, într-un castel care îi fusese oferit soțului ei chiar de fostul ei amant, Papa Alexandru al VI-lea.

A murit la vârsta de 50 de ani din cauze necunoscute

În anul 1505, Giulia Farnese s-a întors la Roma pentru nunta fiicei sale Laura, care avea doar 13 ani și care s-a căsătorit cu Niccolò Franciotti della Rovere, fratele cardinalului Galeotto Franciotti della Rovere, ambii fii ai Laurei della Rovere, sora Papei Iulius al II-lea care se afla atunci pe tronul Vaticanului. După câțiva ani în care a fost văduvă, Giulia s-a căsătorit cu baronul Giovanni Capece Bozzuto di Afragola, membru al nobilimii napolitane de rang inferior.

A devenit guvernatoare a orașului Carbognano în 1506. A rămas în castelul care astăzi îi poartă numele  până în anul 1522, când s-a întors la Roma. Giulia Fernese s-a stins din viață la vârsta de 50 de ani, din cauze necunoscute, în casa fratelui ei, cardinalul Alessandro care, zece ani mai târziu, a urcat pe tronul papal ca Papa Paul al III-lea. Ajuns pe tronul papal, fratele ei a ordonat distrugerea portretelor ei pentru a ascunde relația desfrânată pe care aceasta a avut-o cu Papa Alexandru al VI-lea, potrivit dosaresecrete.ro.

Mai multe