Greșeala pe care o comit mulți români. Care este pluralul corect al cuvântului „blană”

29 octombrie 2024 7:14   Fapt divers

Limba română reușește mereu să ne surprindă, iar chiar dacă suntem vorbitori nativi, tot vom descoperi cuvinte noi, chiar bizare, pe care nu le cunoșteam până acum. Însă, chiar și cuvintele cele mai banale ne pot uimi, iar un substantiv pe care îl folosim des, poate chiar zilnic, are o formă de plural la care nu ne-am aștepta niciodată!

Limba română are în spate o istorie îndelungată, iar de-a lungul secolelor, nenumărate cuvinte și-au făcut apariția în vocabularul nostru, doar pentru a fi uitate ceva mai târziu. Astăzi, încă mai putem găsi regionalisme și arhaisme care ne surprind și ne arată cât de mult se poate modifica o limbă de-a lungul timpului.

Însă, nu doar cuvintele rare, aproape dispărute, pot fi bizare! Banalul substantiv „blană” pe care nu doar că îl știm cu toții, dar dacă avem animale de companie, probabil că îl și folosim zilnic, are o formă de plural pe care doar foarte puțini români o cunosc!

Forma de plural pe care doar puțini români o cunosc

Poate că mulți dintre noi ne-am gândit imediat că pluralul acestui cuvânt este „blănuri”, însă acest lucru nu este corect, cel puțin nu în totalitate! „Blănuri” este o formă de plural folosită exclusiv pentru a ne referi la articole vestimentare!

Pentru pielea prelucrată, blana în sine, forma de plural este una surprinzătoare! Mai precis, când ne referim la acestea, forma corectă pe care trebuie să o folosim este „blăni”!

Unele cuvinte banale pot surprinde românii

Desigur, acest banal substantiv nu este singurul cuvânt destul de comun care are o formă de plural neobișnuită!

Cei mai mulți dintre noi folosim ca formă de plural pentru substantivul „fașă” cuvântul „fașe”. Însă, poate spre surprinderea multora dintre noi, forma corectă pe care trebuie să o folosim este „feșe”! Iar atunci când vine vorba despre „pârâuri”, pluralul corect pe care trebuie să îș utilizăm este „pâraie”, nu „pârâuri”, chiar dacă mulți dintre noi obișnuim să folosim forma greșită, care poate că este chiar mai populară de-a lungul țării.

Mai multe