Metoda avansată prin care hoții te lasă fără banii de pe card. Cum te poți proteja
Hackerii români au trecut la alt nivel. Au realizat cele mai performante dispozitive de clonat carduri. Sistemele pot fi montate atât pe bancomante, cât și pe alte aparate care folosesc plata cu cardul.
Potrivit Observatornews.ro, dispozitivele infractorilor cibernetici sunt tot mai bine realizate. Softiştii românii sunt căutaţi de multe ori de reţelele criminale şi sunt racolaţi, pentru că în România avem IT-iști destul de buni.
Cum fură ban iinfractorii cibernetici
Dispozitivele sunt montate, de obicei, peste fanta pe care întoarcem cardul sau sub tastatura pe care o folosim să introducem codul PIN. Aparatura ajunge să coste pe piața neagră până la 30.000 de euro. Experții în securitate cibernetică spun că dispozitivele vin atașate și cu camere care până acum erau ascunse numai în bancomate, dar în prezent se pot monta chiar și în aparatele de unde ne luăm ceva dulce sau o apă.
Alte metode folosite de hoți: "pisica" și "furculița"
Metoda "furculiţa”: infractorii introduc un dispozitiv artizanal tip „furculiţă“ în fanta de eliberare a banilor, care este forțată cu un obiect ascuțit.
Odată introdus, dispozitivul reține prin agățare sumele de bani pe care clienții le solicitau. Astfel, deşi efectuau operațiunile obișnuite, oamenii observau că nu primeau suma solicitată, fiindu-le restituit doar cardul şi, fără să știe că ATM-ul a fost "aranjat", dădeau vina pe vreo problemă tehnică a bancomatului. În timp ce clienții sesizau problema la bancă, indivizii preluau banii şi se făceau nevăzuți.
Ce de-a doua metodă este denumită de anchetatori „pisicuţa” şi constă în montarea unui aparat ce clonează cardurile şi reține PIN-urile, pe ATM. Ulterior, datele clonate de pe cardurile ieșenilor erau trimise unor indivizi din SUA, Peru, Nicaragua, Republica Dominicană sau Indonezia, care se ocupau apoi să efectueze tranzacțiile.
Jaf prin aruncarea bancomatului în aer
Metoda jafului din bancomate, după ce hoţii aruncă în aer aparatele, s-a răspândit în mai multe zone din ţară. Modul de lucru, deși nu e tras la indigo, are la baza câteva similitudini: indivizii actionează rapid, întotdeauna în toiul nopţii, şi se asigură că lasă cât mai puţine indicii.
În toate situațiile, autorii au grijă să nu le fie surprinse fețele de nicio cameră de supraveghere instalată în zonele unde dau atacul- fie poartă haine cu glugă, fie își pun cagule, sau chiar acoperă camerele.