Istoria celei mai luxoase clădiri din București, prima cu mai multe etaje. A fost ridicată între 1912-1914

21 mai 2024 6:49   Fapt divers

Pe locul ocupat în secolul al XIX-lea de Hanul Gherasi, în 1912 începe construcţia unui hotel după planul arhitectului francez Téophile Bradeau, aceasta fiind prima construcție majoră din Capitală, prima clădire cu mai multe etaje și prima construită cu tehnica betonului armat, potrivit lucrării "Istoria Bucureştilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre" de Constantin Giurescu. În doi ani a fost ridicată, iar în anul 1914 are loc inaugurarea. Așa a debutat extraordinarul Athénée Palace.

O istorie de peste 100 de ani

Când s-au finalizat lucrările, în 1914, la doar doi ani de câbd începuseră, hotelul avea 149 de camere şi 10 apartamente decorate în stilul Ludovic al XIV-lea. La momentul inaugurării, faţada sa era una în stil clasic, bogat decorată cu stucaturi, arată atheneepalace-hotel.ro, citat de Agerpres.

1916 întreaga lume este marcată de Primului Război Mondial. România a fost parte activă în evenimente, lucru resimțit puternic de locuitorii Bucureștiului, dar și de turiștii cazați atunci la Athénée Palace.

În 1937, hotelul trece printr-o schimbare majoră și necesară. Se considera că stilul arhitectural al Athénée Palace nu se mai potrivește perioadei, iar arhitectul Duiliu Marcu îl modernizează și alege un aspect mai simplist, art deco, păstrând însă atmosfera specială a clădirii.

În urma bombardamentelor din aprilie 1944, ce vizau Gara de Nord, o parte a clădirii a ars, iar toate geamurile au fost sparte de suflul exploziilor. În 1948 era complet refăcut la indicaţiilor aceluiaşi arhitect.

A rămas neatinsă la cutremurul din '77

La cutremurul din 4 martie 1977, clădirea hotelului a fost prea puțin afectată, în timp ce altele din apropiere au suferit deteriorări grave.

A suferit însă deteriorări în timpul evenimentelor din decembrie 1989 și a avut nevoie de o reamenajare care a avut loc în 1993.

Încă din anii '30-'40, hotelul avea două importante semne de indentitate. ''English Bar" și sala ''Le Diplomate", considerată azi monument istoric.

De-a lungul timpului, i-au trecut pragul capete încoronate, preşedinţi de stat, spioni, diplomaţi, mari industriaşi, artişti, sportivi, poeţi, cântăreţi celebri şi scriitori. De asemenea, sălile de conferinţă ale hotelului au găzduit reuniuni la nivel internaţional, forumuri economice, conferinţe de presă, ceremonii privind decernarea unor premii, dezbateri culturale etc.

Mai multe