Jurnaliștii americanii, marcați de viețile românilor din ultimele ierni de pe vremea dictatorului Ceaușescu. „Stau la cozi uriaşe pentru picioare de porc şi capete de oi”
Ultimele ierni ale regimului Nicolae Ceaușescu rămân unele dintre cele mai grele perioade din istoria recentă a României. Deși propaganda oficială glorifica „realizările mărețe” ale liderului comunist, realitatea trăită de români era dramatică. Cu locuințe neîncălzite, alimente raționalizate și cozi interminabile pentru produse de bază, viața cotidiană ajunsese aproape insuportabilă. Această situație a atras atenția jurnaliștilor americani, care au relatat cu uimire despre condițiile de trai din România.
Iernile geroase și frigul din case
În iernile anilor '80, apartamentele românilor erau încălzite doar câteva ore pe zi, iar electricitatea era disponibilă „cu porția”. Raportările de la acel moment arătau că energia era suficientă doar pentru iluminarea unui apartament timp de două-trei ore pe zi. Încălzitoarele electrice erau interzise, iar folosirea frigiderelor sau a altor electrocasnice devenise aproape imposibilă, scriu cei de la Adevărul.
Conform publicației americane The Los Angeles Times, iarna anului 1989 a fost una dintre cele mai dificile. Apa caldă era furnizată doar câteva ore pe zi, iar încălzirea centralizată era disponibilă pentru șapte ore zilnic, dar numai în cele mai reci luni. În birouri, școli, magazine și chiar în aeroportul internațional Otopeni, frigul era omniprezent, lăsând o impresie șocantă vizitatorilor străini.
Alimentele, un lux pentru mulți români
În contextul politicii lui Ceaușescu de a achita integral datoria externă a României, alimentele de bază erau fie raționalizate, fie aproape imposibil de găsit. Românii primeau lunar cantități limitate de ulei, zahăr și lapte, iar carnea devenise un lux. În magazine, picioarele de porc, poreclite „patrioți” pentru că nu puteau fi exportate, reprezentau una dintre puținele opțiuni disponibile.
Jurnaliștii americani relatau despre cozile interminabile formate în fața magazinelor de la primele ore ale dimineții. Produsele rare, precum cafeaua sau țigările străine, erau folosite ca monedă de schimb, iar piața neagră devenise o soluție de supraviețuire.
Sacrificiile impuse de regim
Politica de austeritate impusă de Ceaușescu pentru a plăti datoria externă a transformat viața românilor într-o luptă zilnică pentru supraviețuire. Raportul CIA din 1983 descria o situație în care veniturile reale scăzuseră pentru prima dată în istoria recentă, iar lipsurile alimentare și energetice amintesc de perioada anilor '50.
În paralel, propaganda regimului continua să-l glorifice pe lider, promovând o imagine falsă de prosperitate. Poeții și scriitorii regimului îi dedicau ode, ignorând realitatea cruntă trăită de populație.