Legătura dintre Dan Voiculescu și Gheorghe Mencinicopschi. Chinurile la care a fost supus în inchisoare

20 octombrie 2022 15:07   Fapt divers

Gheorghe Mencinicopschi a decedat miercuri, 19 octombrie, la vârsta de 73 de ani, din cauza bolii care îl chinuia de ani de zile, fibroză pulmonară. A fost biolog, biochimist și cercetător, fost director general al Institutului de Cercetări Alimentare și o personalitate emblematică în domeniul alimentației din România.

A fost judecat, alături de Dan Voiculescu

La finalul anului 2008 profesorul Gheorghe Mencinicopschi a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție - DNA, alături de Dan Voiculescu, într-un dosar privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare - ICA.

Citește și: Ce este fibroza pulmonară, boala care l-a răpus pe profesorul Gheorghe Mencinicopschi

Gheorghe Mencinicopschi a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice și de fals în înscrisuri sub semnătură privată. La finalul lunii septembrie, în 2013, a fost condamnat de Tribunalul București la șase ani de închisoare cu executare.

Ulterior, Curtea de Apel București l-a găsit vinovat pe profesorul Gheorghe Mencinicopschi, din postura de Director general al ICA, pentru complicitate la infracțiunea de spălare de bani, cu circumstanțe agravante, pentru care l-a condamnat la opt ani de închisoare.

Gheorghe Mencinicopschi a fost încarcerat în august 2014, odată cu Dan Voiculescu. Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare a fost condamnat pentru complicitate la infracţiunea de spălare de bani, cu circumstanţe agravante în cazul privatizării ICA.

Vezi și: Mai mulți membri ai partidului lui Dan Voiculescu, pe poziții cheie în Guvernul Ciucă

Procurorii au susținut că Gheorghe Mencinicopschi se făcea vinovat de subevaluarea bunurilor institutului, ceea ce i-a permis lui Dan Voiculescu să cumpere pachetul majoritar de acțiuni la ICA, la un preț extrem de mic. În același dosar, Dan Voiculescu a primit zece ani de închisoare cu executare.

Tribunalului Ilfov a decis eliberarea sa condiționată din închisoare, doi ani mai târziu, tot în luna septembrie, pe fondul unei sănătăți fragile.

Prietenă și colaboratoare apropiată a profesorului Gheorghe Mencinicopschi, Bibiana Stanciulov, „mama magiunului de Topoloveni”, a oferit detalii despre chinurile acestuia. „Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit acum câteva minute la un spital din Capitală, la 73 de ani, era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni. Am aflat de la familie această veste.

El a suferit foarte mult după ce a ieșit din închisoare. Eu consider că a fost o mare nedreptate. Activitatea științifică a unui om nu are nimic de-a face cu justiția de la un anumit moment, i s-a luat calitatea de Doctor Honoris Causa, să i se dea înapoi post-mortem. Se eliberase acum 3-4 ani, ceva de genul, a venit foarte, foarte slăbit și cu mari probleme de sănătate de acolo, din închisoare. 

Nici nu a mai avut ieșiri publice de atunci, cred că a mai ieșit o singură dată. Rudele n-au spus încă unde pot merge oamenii să-și ia la revedere, dar știu ca va fi înmormântat în locul său de baștină, în localitatea Domnești, județul Argeș, lângă părinții dânsului”, a declarat Bibiana Stanciulov pentru agrointel.ro.

Nu rata nici: Mircea Badea, după eliberarea lui Voiculescu: „Ne-am luat ostaticul înapoi”

În anii petrecuți în închisoare, fiica profesorului a oferit, de asemenea, detalii despre starea fragilă a sănătății acestuia. „Canicula îi dă ceva bătăi de cap tatălui meu, având în vedere problemele lui cardiace. Recent, cei din penitenciar au fost în vizită la Muzeul Ţăranului. Tata a preferat să nu meargă pentru că era foarte cald afară. Celula are doar o fereastră şi nu au voie cu ventilator. Nici ladă frigorifică nu i-am putut duce pentru că nu este permis. Toţi beau apa caldă. I-am dus un radio, model cât mai simplu, dar fără baterii. Trebuie să şi le cumpere de acolo. Aşa este regula. Nici lămâi sau pepene nu avem voie să-i ducem întrucât se pare că deţinuţii şi-ar prepara diverse droguri din astfel de alimente.

Pentru prima oară de când tata este acolo, l-am simţit obosit şi demoralizat. Ne-a zis că îşi doreşte să mai aibă timp cu noi. Şi eu, şi mama am fost îngrijorate de vorbele lui. Duminica, tata se duce la biserica penitenciarului. Îi este de ajutor să stea de vorbă cu părintele. Şi în libertate mergea la biserică, iar preotul ne vizita deseori. Tata este un om credincios”, explica Ioana Mencinicopschi, în 2015.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe