Legenda eroilor care au trecut prin iad. Ce s-a întâmplat cu cei 10.000 de mercenari care au parcurs, pe jos, 5.000 de kilometri prin teritoriu inamic
În urmă cu aproximativ 2400 de ani, o poveste uluitoare de supraviețuire și curaj s-a desfășurat pe câmpurile de luptă, în cadrul celei mai mari aventuri militare din istorie. Această poveste, mai captivantă decât orice film de acțiune, ne duce în mijlocul unei armate de 10.000 de mercenari greci care au parcurs, pe jos, 5000 de kilometri prin teritoriu inamic, luptând pentru supraviețuirea lor și dorind să se întoarcă acasă.
Armata de mercenari greci a marcat o epocă de maximă criză pentru Grecia Antică. Cetățile-stat, precum Atena și Sparta, erau angajate într-un conflict istovitor care le slăbise puterea și stabilitatea. Războiul Peloponesiac, care a devastat economiile locale și a provocat distrugeri inimaginabile, a forțat mulți greci să caute soluții disperate. Din acest context dramatic, mercenarii s-au îndreptat către un nou angajator: Cirus cel Tânăr, un prinț persan care dorea să-l detroneze pe fratele său, Artaxerxe.
Călătoria spre Babilon
În anul 400 î.Hr., Xenophon, un tânăr istoric și filosof grec, s-a alăturat grupului de mercenari, aducând cu el nu doar cunoștințe teoretice, ci și abilități de luptător experimentat. Sub conducerea veteranului spartan Clearchus, mercenarii au format o unitate temută, înarmată cu lănci, spade curbate și protecții de bronz. Aceștia erau gata să se îndrepte spre Babilon, având în minte nu doar glorie și câștiguri materiale, ci și dorința de a scăpa de sărăcia din care proveneau.
Bătălia de la Cunaxa
Însă visurile lor de victorie s-au spulberat rapid în dimineața zilei de 3 septembrie, când armata lui Cirus s-a confruntat cu forțele lui Artaxerxe. Bătălia a fost feroce, iar mercenarii greci au luptat cu îndârjire. Totuși, impulsul lui Cirus de a-și ataca fratele, în ciuda avertismentelor, s-a dovedit fatal. Răpus de o suliță, Cirus a lăsat în urmă o armată de mercenari fără lider, iar panică s-a instalat rapid.
Artaxerxe le-a oferit o soluție tentantă: libertatea în schimbul predării armelor. Înțelegând capcana, mercenarii s-au decis să nu se lase păcăliți. La inițiativa lui Xenophon, ei au început o retragere riscantă prin teritoriul inamic, având ca obiectiv întoarcerea acasă.
Drumul spre libertate plin de obstacole
În drumul lor spre libertate, mercenarii au fost nevoiți să înfrunte numeroase obstacole: trupe persane care îi urmăreau, triburi ostile și condiții de mediu extreme. Cu toate acestea, Xenophon a reușit să-și motiveze oamenii, având grijă să le ridice moralul în cele mai dificile momente. După ce au suferit atacuri constante din partea populațiilor locale și au traversat lanțuri muntoase dificile, mercenarii au ajuns în cele din urmă la Marea Neagră.
Momentul culminant al aventurii a fost când, în sfârșit, au văzut marea. Strigătele de bucurie „Thalassa! Thalassa!” (Marea! Marea!) au răsunat în aer, simbolizând nu doar atingerea unei etape finale, ci și salvarea lor după o călătorie de 5000 de kilometri, care a durat cinci luni. Odată ajunși la colonia greacă Trapezus, mercenarii au fost întâmpinați ca eroi, fiind hrăniți și trimisi acasă cu corăbii.