Motivul pentru care astăzi, 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române

Ultima actualizare:

An de an, la 25 octombrie, românii sărbătoresc Ziua Armatei Române, o dată care amintește sacrificiul și curajul soldaților ce au luptat pentru apărarea și eliberarea țării. În 1944, la această dată, forțele armate române, alături de trupele sovietice, eliberau ultimele teritorii aflate sub ocupație străină, culminând cu eliberarea orașului Carei. Acest moment marchează o victorie istorică împotriva forțelor germano-ungare, fiind totodată o reafirmare a integrității teritoriale a României, grav afectate în vara anului 1940 de presiunile și condițiile dictate de Acordul de la Viena.

Armata română. Foto: arhiva.
Armata română. Foto: arhiva.

În 1940, România a traversat o perioadă critică, confruntându-se cu presiuni teritoriale din partea marilor puteri totalitare ale vremii – Germania nazistă și Uniunea Sovietică. Acordul de la Viena, semnat la 30 august 1940, a avut consecințe dureroase pentru țară, prin cedarea a circa 43.000 km² Ungariei hortyste. Pierderea unor teritorii vaste și a stabilității naționale a marcat o rană profundă în inima poporului român și o provocare pentru armată, care s-a angajat în recuperarea teritoriilor și recâștigarea suveranității pierdute.

La 23 august 1944, România a întors armele împotriva Axei, intrând în alianță cu Națiunile Unite. De atunci, militarii români și-au asumat, cu devotament și sacrificiu, misiunea de a elibera fiecare metru de teritoriu ocupat, până la granițele recunoscute internațional stabilite în urma Conferinței de Pace de la Paris (1919-1920). Momentul culminant al acestei campanii a fost atins pe 25 octombrie 1944, când Armata Română a reușit să elibereze orașele Carei și Satu Mare, ultimele localități sub ocupație străină, readucând întreaga țară sub suveranitatea națională.

Ziua Armatei Române este pe 20 ocrombrie încă din 1959

Campania eliberării a implicat un efort colosal din partea României, armata mobilizând aproximativ 540.000 de soldați pe front. În această luptă dură, peste 90.000 de militari români au făcut murit, alți 60.000 fiind dați dispăruți, iar aproximativ 330.000 au fost răniți. După eliberarea țării, forțele armate române au continuat să lupte, alături de aliați, în operațiuni din Ungaria, Cehoslovacia și Austria, contribuind astfel la marea victorie europeană din 9 mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe continent.

Începând cu anul 1959, prin Decretul nr. 381, data de 25 octombrie a fost consacrată drept Ziua Armatei Române. Această sărbătoare națională este comemorată prin ceremonii militare și religioase, organizate în principalele garnizoane din țară, la monumentele eroilor și la cimitirele militare de pe teritoriul național, dar și în statele în care România are reprezentanțe diplomatice. În Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Rusia, Polonia, Republica Moldova, Ungaria și alte țări, sunt organizate ceremonii de depuneri de coroane și momente de reculegere, un omagiu etern adus celor care și-au dat viața în numele libertății și unității naționale.

Armata Română, contribuție la eforturile internaționale de menținere a păcii și securității globale  

De-a lungul timpului, Armata Română a dovedit o contribuție semnificativă la eforturile internaționale de menținere a păcii și securității globale. România a început participarea sa la misiuni sub mandat internațional în 1991, în timpul conflictului din zona Golfului Persic, prin trimiterea unui spital de campanie și a unor observatori militari în Irak. A urmat apoi o implicare constantă în operațiuni de stabilizare, reconstrucție și combatere a terorismului, în cadrul misiunilor NATO, UE și ONU. 

România a avut și o prezență militară de peste șase ani în Irak, participând la misiunea „Iraqi Freedom”, iar în cadrul Alianței Nord-Atlantice, trupele române sunt implicate în misiuni în Polonia și Kosovo. În Bosnia și Herțegovina, în cadrul misiunii EUFOR ALTHEA, Armata Română continuă să contribuie la stabilitatea regională, având cel mai mare contingent militar român din misiunile internaționale. De asemenea, detașamente românești sunt prezente în cadrul misiunilor europene de combatere a pirateriei și în diverse operații de securitate maritimă, precum EUNAVFOR MED și ATALANTA, misiuni esențiale pentru siguranța frontierelor europene.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net