Legenda neștiută a barajului Vidraru! De unde se trage, de fapt, numele impresionantei construcții din România

10 august 2024 13:30   Fapt divers

Una dintre cele mai impresionante construcții din România și din Europa, barajul Vidraru, situat în județul Argeș, are o legendă veche de sute de ani despre originea numelui locului pe care a fost edificat acum mai bine de cinci decenii. Ridicat între 1961 și 1966, cu prețul a sute de vieți omenești, barajul Vidraru era, la momentul inaugurării, al cincilea ca mărime în Europa și al nouălea la nivel mondial.

Legenda neștiută a barajului Vidraru! Este incredibil de unde se trage numele 

Între 1961 și 1966, în timpul lucrărilor de construcție a barajului Vidraru și, concomitent, a Hidrocentralei de pe Argeș, s-a investit o sumă totală de 1,47 miliarde de lei, conform valorii de atunci. Investiția a fost recuperată în decurs de aproximativ 28 de ani.

Potrivit legendei, numele Vidraru provine de la un vânător de vidre, care ar fi fost ademenit de o frumoasă fată și din cauza căreia și-ar fi pierdut viața. Se spune că o vidră s-ar fi prefăcut în tânăra cu chip de zână.

„După cum se spune în legendele culese de la localnicii din comuna Arefu, numele locului pe care s-a construit barajul provine de la un voinic înalt şi frumos al cărui nume era Vidraru, vânător vestit, care reuşea să vâneze atâtea vidre încât era gata-gata să le stingă neamul. Într-o zi, o vidră s-a prefăcut într-o fată frumoasă ca o zână şi când vânătorul cel voinic trecea pe malul apei, o găsit-o pe aceasta plângând. Întrebată de ce plânge, fata a răspuns că i-a scăpat salba în apă şi că nu îi este necaz de mahmudele, cât de faptul că gherdanul era o amintire de la mama ei pentru că îi dăduse acest colier pe patul de moarte.

Vânătorul s-a oferit să îi aducă preţiosul obiect cu condiţia să îi fie soţie, condiţie pe care fata a acceptat-o bucuroasă. Când băiatul a intrat în vâltoarea apei, fata s-a aruncat şi ea făcându-se din nou vidră, luându-l şi pe el în fundul apei”, spune cercetătorul Sorin Mazilescu, conform adevărul.ro.

Mai multe